– Vihreä siirtymä innostaa minua. Samoin muutos. Ja välttämätön muutos on vielä innostavampi, Sitran yliasiamies Jyrki Katainen totesi Akavan keskiviikkona järjestämässä Vihreä siirtymä tehdään osaamisella -seminaarissa.
Välttämätön muutos vihreä siirtymä juuri on. Kataisen mukaan luontokato on viiden vuoden sisällä yhtä iso poliittinen kysymys kuin ilmastonmuutos nyt.
Katainen pääsi puhumaan myös rahasta.
– Markkinatalous pitää valjastaa luontokadon torjuntaan, hän totesi.
Jotta vihreä siirtymä onnistuu Suomessa, tarvitsemme uusia ratkaisuja, ajattelua ja osaamista – Kataisen mukaan erityisesti kiertotalousosaamista.
– Kestävyys on kilpailuetu, hän päätti puheenvuoronsa.
Akavan seminaarin paneelikeskustelussa mukana olivat Voima Venturesin investment manager Niko Elers, Climate Leadership Coalitionin toimitusjohtaja Tuuli Kaskinen ja Turun ammattikorkeakoulun rehtori Vesa Taatila.
Vesa Taatilan keskeinen ajatus liittyi toivoon. Jotta vihreä siirtymä onnistuu Suomessa, tarvitsemme tulevaisuudenuskoa.
– Pelkään nuorten ajattelevan, ettei tässä ole enää mitään järkeä. Positiivinen tulevaisuudenusko auttaa oppimaan, hän sanoi.
Tuuli Kaskinen totesi, että Suomessa on vihreään siirtymään tarvittavaa osaamista ja kiinnostusta, siihen on varauduttu aika hyvin ja asiasta vallitsee jopa globaali yhteisymmärrys. Mutta osaajia ei ole tarpeeksi.
Taatila oli samoilla linjoilla: osaajia on liian vähän. Sinänsä suomalaisten osaamisessa ei ole vikaa ja koulutuksetkin ovat kunnossa, vaikka toki sisällöllistä viilaamistarvetta niissäkin on, Taatila arvioi.
Niko Elersin mielestä erityisesti yrittäjyysosaamisessa ja rohkeudessa ryhtyä startup-yrittäjäksi meillä on vielä tekemistä.
Osaajapulaa panelistit paikkaisivat jatkuvan oppimisen tukemisella, TKI-panostuksilla sekä valtion ja valtiosidonnaisten yhtiöiden tuella alkuvaiheen yrityksille. Eli rahalla sekä yksityiseltä että julkiselta sektorilta.
Rahan kumppaniksi Taatila ja Kaskinen nostivat asennekasvatuksen. Taatilan mukaan meillä ei ole tietopulaa ympäristökatastrofista, mutta tiedon vieminen käytäntöön on vaikeaa. Hän vertasi tilannetta laihduttamiseen. Moni tietää, miten kuuluu syödä, mutta ei syystä tai toisesta kuitenkaan syö oikein.
– Pilttienkin on oltava tässä mukana. Luonto- ja ympäristökasvatus päiväkodeissa lisää ihmisten ymmärrystä, Kaskinen sanoi.
Lue myös kolumni: Ihmisen vaikutus ilmaston kuumenemiseen on kiistaton, ja se antaa meille toivoa