Sopivan kotoisa Kanada

|
Uutinen
Kuuntele

Tom Nyberg työskentelee telematiikka- ja IoT-ratkaisuiden parissa Vancouverissa. Hän kehuu maan pohjoismaalaisia arvoja ja upeaa luontoa.

Kanada on kuin Pohjois-Amerikan Pohjola: verot ovat korkeammat, työvoima osaavaa ja yleismeininki mutkaton ja rehellinen. Tähän tulokseen on DI Tom Nyberg tullut 14 Vancouverissa vietetyn vuoden aikana.

Nybergin mukaan kanadalaisten arvomaailma on lähellä eurooppalaista, jopa pohjoismaalaista.

– Täällä ammattitaitoa ja osaamista arvostetaan enemmän kuin siihen liittyvää elehtimistä ja show’ta. Ja sehän sopii suomalaiselle! Kanadalaiset työpaikat ovat helposti lähestyttäviä nuorelle suomalaisinsinöörille, hän kannustaa.

Helppoutta lisää Kanadan maahanmuuttopolitiikka, joka on suunnitelmallisesti avoin osaavan ja kielitaitoisen työvoiman suhteen.

– Se antaa oman leimansa. Nykyisessä tiimissäni harva on syntyperäinen kanadalainen.

Täällä ammattitaitoa arvostetaan enemmän kuin siihen liittyvää show’ta.

On työyhteisöjen välillä toki erojakin. Kanadalaiset ovat pohjoisamerikkalaiseen tyyliin ulospäinsuuntautuneempia kuin suomalaiset.

– Toisaalta näin taitaa olla, jos Suomesta lähtee länteen melkein minne vain.

Nokia-konkariksi maailmalla

Tom Nybergin kansainvälinen ura alkoi vuoden 1998 alussa. Hän oli juuri tehnyt diplomityönsä TKK:n yhteydessä toimineelle tutkimuslaitokselle ja valmistunut Otaniemestä diplomi-insinööriksi pääaineenaan logistiikka. Vastavalmistunut palkattiin Nokian tuotepäälliköksi Saksaan.

– Olin ollut vaihto-oppilaana Saksassa, joten maa oli tuttu. Oli helppo lähteä, kun ei ollut perhettä. Silloin myös Keski-Euroopan palkkataso oli Suomea parempi. Syyni ulkomaille lähtemiseen olivat siis tyypilliset.

Nyberg jatkoi Nokian palveluksessa, mutta muutti vuonna 2000 työskentelemään Yhdysvaltoihin Dallasiin ja vuonna 2004 Kanadan länsirannikolle Vancouveriin.

– Päädyin vetämään Nokian tuotekehitysyksikköä, sitten Nokian Bridge-ohjelman Kanadassa. Sen myötä saimme myös Samsungin Vancouveriin.

Samsung investoi tuotekehitysyksikköön ja pyysi Nybergiä vetämään yksikön ydintiimiä. Nyberg työskenteli Nokian palveluksessa yhteensä 15 vuotta, Samsungilla seuraavat neljä. 

– Olen nähnyt kännykkäbisneksen suurimmat huiput ja syvimmät aallonpohjat. Olin Nokialla kaikkein menestyksekkäimmän ajan, ja se oli mahtavaa!

Kaksi vuotta sitten Nyberg teki tuoreimman urasiirtonsa ja aloitti Finning-nimisessä yrityksessä.

Tom Nyberg työskentelee Finning-nimisen jälleenmyyntiyrityksen pääkonttorissa Vancouverissa. "Istun heti toimitusjohtajan huoneen ulkopuolella."

Nyberg näkee, että hänen urassaan on 20 vuoden kaari. Kun hän oli Nokialla tuotepäällikkönä vuonna 1998, hän oli mukana tekemässä telematiikkaa autoihin.

– Olimme edellä aikaamme, eikä telematiikka vielä silloin ollut hyvää bisnestä.

Finningillä Nyberg tekee parhaillaan telematiikka- ja IoT-ratkaisuja asiakkaille pohjautuen Caterpillarin ja Trimblen teknologiaan.

– Nyt homma vihdoin toimii ja asiakas saa lisäarvoa, kun kaikki laitteet ovat verkossa ja datan avulla syntyy reaaliaikaista tietoa työmaalta tai kaivoksesta. Insinööritieteissä jotkut ideat voivat elää ideoina kauan, kunnes oikea hetki koittaa.

Digityösarkaa riittää

Finning on globaali koneiden, niiden osien ja huollon jälleenmyyjä. Se on maailman suurin Caterpillar-merkin jälleenmyyjä. Se työllistää yhteensä yli 12 000 ihmistä Länsi-Kanadan lisäksi Etelä-Amerikassa ja Euroopassa.

– Leijonan osa työntekijöistä tekee mekaanista koneiden huoltoa ja korjausta. Täällä pääkonttorissa Vancouverissa meitä on muutama sata, digitiimissäni joitain kymmeniä.

Nyberg hakeutuu mielellään tekemään työkseen aina jotain uutta. Siksi hän otti vastaan haasteen vetää 85-vuotiaan perinteisen ison firman digimuutosta.

– Olemme muuttamassa tätä firmaa, koska asiakkaamme liiketoiminta muuttuu. Positiivinen ongelma on, että työsarkaa riittää. Uudelle teknologialle olisi käyttöä kaikkialla mihin katsoo, mutta resurssit pitää suunnata oikein.

Performance Solutions Leader -tittelillä työskentelevä Nyberg vastaa lisäarvo- ja tuottavuuspalveluiden tekemisestä asiakkaille.

– Teemme tuotekehitystä jälleenmyynnissä oleviin koneisiin siltä kantilta, mitä asiakkaat tarvitsevat. Yleensä se on kustomointia ja sen datan hyödyntämistä, jota koneet tuottavat.

Nykytyössä on Nybergin mukaan selkeä ero verrattuna Nokiaan ja Samsungiin. Se lisää myös työn vaikeuskerrointa.

– Tuotefirmassa tehdään pitkäjänteistä ja jatkuvaa kehitystä, ja siihen ymmärretään investoida. Jälleenmyynnissä se ei ole yhtä luonnollista, investoinnin tuloksia ei voida odotella monta vuotta.

Ulkoilijan paratiisi

Tom Nyberg on ihastunut Vancouveria ympäröivään luontoon ja sen liikuntamahdollisuuksiin. "Ei tänne kannata tulla, jos aikoo istua vain sisällä", hän vihjaa. Kuva: Getty Images

”Tulin tänne pysyvästi toistaiseksi”, sanoi eräs Vancouveriin muuttanut Nybergin tuttu.

– Se on hirveän hyvä periaate ulkomaille lähtijälle! Avoimesta asenteesta on apua, Nyberg sanoo.

Hän viittaa siihen, että työpaikat, perhetilanteet ja muut kuviot voivat maailmalla ollessa muuttua. Jos on tehnyt liian tarkkoja suunnitelmia, se usein tietää pettymyksiä.

Tosin Nybergin kohdalla yksi asia ei ole hetkeen muuttunut. Vancouverista on tullut koti Tomille, hänen suomalaiselle vaimolleen ja kolmelle lapselleen. Eikä ihme. Vancouver ja sen provinssi Brittiläinen Kolumbia ovat luonto-olosuhteiltaan uskomattoman hienot.

– Luontopuitteet ovat liikaa kehumatta maailman parhaat, Nyberg innostuu.

Vancouverissa vapaa-aika vietetään ulkoillen. Talvella hiihdetään ja lumikenkäillään, kesällä vaelletaan vuorilla, pyöräillään ja nautitaan merenrannasta.

– Meidänkin perheen vapaa-aika kuluu usein ulkona luonnossa.

Suomen kunniakonsuli

  • Tom Nyberg on päivätyönsä ohella Suomen Vancouverin kunniakonsuli Brittiläiseen Kolumbiaan ja Yukoniin. Häntä pyydettiin luottamustehtävään vuonna 2012.
    – Suomella on rajalliset resurssit lähettää maailmalle diplomaatteja, mutta kunniakonsuliverkosto on kattava, Nyberg kertoo.
  • Kunniakonsulin tehtävä on Suomen etujen, näkyvyyden ja viennin edistäminen. Nyberg muun muassa esittelee kaupunkia, provinssia ja sen bisnesmahdollisuuksia suomalaisille yrityksille ja organisaatioille.
  • Kanadassa on Nybergin mukaan isot mahdollisuudet suomalaisille yrityksille, mutta maa jää usein USA:n vetovoiman varjoon. Kanada on kuitenkin usein kulttuurisesti helpompi paikka suomalaiselle tehdä bisnestä – ja Kanadasta käsin voi tehdä kauppaa USA:han.
    – Täällä ei ole nyt isoa suomalaista ankkuria, kuten Nokia, mutta esimerkiksi peliteollisuus vetää ja biotaloudessa on lukemattomia mahdollisuuksia. Haluan vauhdittaa yhteistyötä Kanadan ja Suomen välillä, Nyberg sanoo.

Kanada jää usein USA:n vetovoiman varjoon.

  • Nyberg kehottaa yrityksiä ja Kanadan työmahdollisuuksista haaveilevia ottamaan rohkeasti yhteyttä.
    – Jaan mielelläni tietoa. Ulkosuomalaisia voisi muutenkin hyödyntää paremmin neuvonantajina ja mentoreina sekä myös yritysten hallituksissa ja neuvonantajina.
  • Kunniakonsulin toimi vie osansa Nybergin vapaa-ajasta, mutta on ollut antoisa kokemus. Hän iloitsee konsulikunnan tuomasta verkostosta liike-elämän, kulttuurin ja politiikan saralla.

Harkitsetko ulkomaille töihin lähtemistä?

Olemme tukenasi työurasi kansainvälistymisessä. Tutustu palveluihimme.