Täydellinen sekoitus itää ja länttä

|
Uutinen

DI Anna Himmanen työskentelee käyttäjäkokemuksen asiantuntijana Singaporessa. Hän viihtyy hyvin, vaikka kulttuurierot vaativat totuttelua.

Anna Himmanen teki ensimmäisen työmatkansa 
Singaporeen vuonna 2006. Siitä asti moderni ja monipuolinen maa on kiinnostanut häntä.

– Singapore on täydellinen sekoitus itää ja länttä – toki myös suotuisa ilmasto houkutteli, Himmanen kertoo.

Hän oli haaveillut miehensä kanssa jo pitkään kansainvälisestä kokemuksesta. Kun heille vuonna 2012 tarjoutui työtilaisuus Singaporesta, siihen oli tartuttava.

Vaihtelun perässä muuttaneet suomalaiset ovat saaneet sitä, mitä tilasivat, mutta yllätyksiäkin on tullut. Esimerkiksi ei-sanan kuulemisesta on tullut kultaa.

– Paikallisen asiakkaan ´kyllä´ ei todellakaan aina tarkoita kyllä, tästä joudun kerta toisensa jälkeen muistuttamaan itseäni. ´Ei´ on täällä vaikea sana. Kuulisin sen kuitenkin mieluummin, jotta voin laittaa energiani seuraavaan asiaan.   

Kulttuurieroja on muitakin. Himmasesta on haastavaa, että Singaporessa ihmiset eivät ole yleensä yhtä suoraviivaisia kuin suomalaiset.

– Yrityksiä on toki joka lähtöön, mutta täällä olen oppinut arvostamaan entisestään suomalaista suoraselkäisyyttä.

Singaporessa työskentely on kokemus, jota en vaihtaisi pois.

Haasteista huolimatta Singaporessa työskentely on ollut Himmaselle kokemus, jota hän ei vaihtaisi pois mistään hinnasta. Vaikka kansainvälisyys on arkipäivää monessa suomalaisessa työpaikassa, on vieraassa maassa asuminen hänen mielestään kokonaisvaltaisempi ja antoisampi kokemus.

Nokialta konsultiksi Aasiaan

Ennen Singaporea Himmanen työskenteli usean vuoden ajan Nokialla eri tehtävissä. Suurin osa niistä liittyi käyttäjäkokemuksen arviointiin ja kehittämiseen. Nokian lisäksi hän työskenteli yrittäjänä tukien suomalaisten muotoiluyritysten kansainvälistymistä sekä konsulttina Etnoteam Finlandissa, josta tuli kansainvälistymisen yhteydessä 
Cresense.

Himmanen perusti Singaporessa Cresenselle Aasian toimipisteen ja toimi sen vetäjänä. Hän vastasi operatiivisista tehtävistä, paikallisesta myynnistä ja asiakasprojekteista. Hän auttoi erityisesti pohjoismaisia yrityksiä ymmärtämään Aasian markkinoiden asiakkaita. Kun Ixonos oy osti Cresensen vuonna 2015, Himmanen jatkoi samoissa tehtävissä uudessa organisaatiossa.

Äitiysloman päätteeksi tänä keväänä Himmanen aloitti uusissa tehtävissä. Hän toimii itsenäisenä konsulttina kansainvälisessä kaivosalan yrityksessä, jossa työskentelee 
60 000 ihmistä, Singaporessa 1 500.

Asiakasyritykseen on hiljattain perustettu seitsenhenkinen käyttäjäkokemuksesta vastaava tiimi. Himmanen auttaa tiimiä kehittämään toimintatapojaan. Hän myös osallistuu yrityksessä käyttäjäkeskeisyyden jalkauttamiseen.

Singaporessa Anna Himmaselle on käynyt selväksi, miten tärkeitä kollegoiden päivittäinen tuki ja läsnäolo ovat.

Työ on vastannut Himmasen odotuksia. Erilaisten ihmisten kanssa toimiminen on ollut palkitsevaa.

– Sitä oppii näkemään itsensä uudessa valossa. Kun toimii mukavuusalueensa ulkopuolella, kehittyy hurjasti. Toisaalta on ollut haastavaa päästää irti omista näkemyksistä, jotka eivät sovi paikalliseen kulttuuriin.

Pitkät päivät, lyhyet lomat

Himmasella on kaksi poikaa, joista nuorempi on vasta 
8 kuukauden ikäinen. Paikallinen, vain noin 3–4 kuukautta kestävä äitiysloma on tullut jo tutuksi.

– Olen muutaman vuoden aikana vieroittunut suomalaisesta lomakulttuurista.

Yli kuukauden mittaisen kesäloman sijaan jo kaksi viikkoa lomaa tuntuu Himmasesta pitkältä. Hän suosii pidennettyjä viikonloppuja ja minilomia.

– Ajatus yritystoiminnan viikkoja kestävästä lamaantumisesta kesä–elokuussa tuntuu vieraalta. Ympäri vuotta ripotellut lomat pitävät mielen virkeänä eikä töihin paluu ole niin raskas, kun seuraavaan minilomaan on lyhyt aika.

Lyhyiden lomien lisäksi singaporelaiseen työkulttuuriin kuuluvat pitkät työpäivät. Himmasen mukaan se ei ole aina tarkoituksenmukaista tai tehokasta.

– Toisaalta täällä tehdään töitä vauhdilla ja tarvittaessa hartiavoimin. Pohtimisen sijaan toimitaan.

Singaporen Gardens by the Bay -puistossa on 25–50 metrisiä, puumaisia rakennelmia. Alueen nimi on Supertree Grove. Kuva: iStock

Himmanen asuu perheineen monien ulkomaalaisten tavoin condossa. Asuntojen lisäksi rakennuksessa on palveluita, kuten vartiointi, uima-allas ja kuntosali. Koska töissä tehdään pitkää päivää, monet kaupat ja ravintolat tarjoavat edullisia kotiinkuljetuksia. Myös apua siivoukseen ja lastenhoitoon on näppärästi tarjolla.

– Näiden kautta arki helpottuu. Voimme keskittyä täysillä työhön ja perheen yhteiseen aikaan.

Vapaa-ajan Himmanen viettää perheensä ja ystäviensä kanssa. Välillä urheillaan ja reissataan, mutta yksi harrastus on ottanut entistä enemmän sijaa.

– Singaporessa on erittäin rikas ruokakulttuuri, joka tarjoaa sekoituksen kaikkea mahdollista.

Byrokratiasta selviää

Singaporessa asuu 5,5 miljoonaa ihmistä. Pinta-alaansa, 716 km², 
nähden asukkaita on paljon. Singapore onkin yksi maailman tiheimmin asutetuista kaupungeista. Kaupunkivaltion työlupalainsäädäntö on hyvin tiukka, minkä myös Anna Himmanen huomasi. Hän kertoo, että muuttoon liittyi jonkin verran säätämistä ja paperien pyörittelyä.

– Omalla kohdallani siihen liittyi lisäksi toimipisteen ja paikallisen yrityksen avaaminen, mikä teki kuviosta jonkin verran monimutkaisemman, Himmanen sanoo.

Muutto sujui kuitenkin pääosin reippaasti. Pahin 
byrokratiaviidakko tuli vastaan, kun Himmanen ja hänen miehensä halusivat tuoda mukanaan maahan kaksi kissaa.

– Täällä on kovat vaatimukset rokotusten, terveystarkastusten ja karanteenin suhteen.

Himmanen työskentelee Singaporessa paikallisella sopimuksella. Paluu Suomeen ei ole ainakaan vielä ajankohtainen.

– Seuraava kohde saattaa olla Suomi tai joku muu paikka, mutta katsomme nyt, miten asiat kehittyvät.