Työhaastatteluja lenkkitossut jalassa

|
Uutinen
Kuuntele

Ensimmäistä kertaa Helsingissä järjestettävä Walk for Jobs -rekrytointitapahtuma keräsi perjantaina 16.9. Eläintarhan urheilukentälle 32 työnantajaa ja lähes 300 työnhakijaa.

Alun perin idea rennosta ja vapaamuotoisesta rekrytointitapahtumasta on lähtöisin Tampereen Uratehtaalta, jossa meneillään on jo viides vastaava tilaisuus. Helsingissä tapahtuman pääjärjestäjänä on Omaehtoisen Työllistymisen Tuki OTTY ry ja sen Työnhakuboosteri-toiminta.

Työnhakuboosterin koulutuspäällikkö Sirpa Huttunen on innoissaan tapahtuman saamasta vastaanotosta. Tavoitteena oli saada mukaan 20 yritystä ja 200 työnhakijaa, mutta osallistujamäärä ylitti reilusti odotukset.

– Yritykset ovat lähteneet rohkeasti mukaan. Jotkut yritykset, jotka eivät tällä kertaa päässeet osallistumaan, ovat luvanneet tulla mukaan ensi vuonna, Huttunen kertoo.

Tavoitteena onkin toteuttaa rekrytointitapahtuma samalla konseptilla säännöllisesti joka vuosi.

Huttusen saama palaute työnhakijoilta on ollut pelkästään positiivista. Uusien työmahdollisuuksien etsijät ovat olleet erityisen mielissään siitä, että työnhakua voi tehdä rennossa ympäristössä, reipashenkisesti ja ilman jännitystä.

Uravalmentajalta odotetaan käytännön apua

Tilaisuuden alun yhteinen puistojumppa musiikin tahdissa lämmitti sopivasti osallistujia, sillä ilma oli jo syksyisen viileä, vaikkakin aurinkoinen.

TEKin uravalmentaja Jaana Kyllönen oli yksi monista tilaisuuden coacheista, jotka kiersivät yhdessä työnhakijoiden kanssa urheilukenttää antaen samalla valmennusta työnhakuun liittyvissä asioissa.

– Työnhakijat odottavat uravalmentajalta apua ihan käytännön asioihin, kuten CV:n tekoon, LinkedIn-profiilin kehittämiseen tai työnhaun eri dokumenttien laadintaan, Kyllönen sanoo.

Monilla työnhakijoilla on etsinnässä työelämän uusi suunta, jolloin kaivataan ammattilaisen apua osaamisen arvioinnissa.

– Realistinen, henkilökohtainen palaute ja ratkaisukeskeinen sparraus auttavat työtöntä parhaiten eteenpäin, Kyllönen lisää.

Kävelyhaastattelun aikana työnhakija pääsi esittelemään omaa persoonaansa ja osaamistaan mahdolliselle työnantajalle.

Urasuunnitelmiin selkeyttä

Kaikki paikalla olleista eivät olleet tulleet hakemaan uutta työpaikkaa, vaan selkeyttämään omia urasuunnitelmiaan tai saamaan ammattiliitolta tukipalveluja.

– Olen lähdössä ulkomaille hakemaan ict-alan töitä, joten suomalaisten yritysten työpaikat eivät tällä hetkellä ole kiinnostukseni kohteena. Tulin keskustelemaan uravalmentajien kanssa tulevaisuuden näkymistä ja kysymään liiton lakimieheltä neuvoa ulkomaille työhön lähdöstä, kertoo kolmikymppinen työnhakija, jonka perhetilanne oli viemässä ulkomaille.

Yritysedustaja insinööri- ja suunnittelualalta kertoi kiinnittävänsä huomiota kävelyhaastattelun aikana työnhakijan osaamiseen ja ulosantiin. Rekrytoija arvioi kierroksen aikana hakijan ryhmätyötaitoja ja sopivuutta tiimiin erityisesti silloin, kun hakija on nuori, eikä hänellä ole vielä aikaisempaa työkokemusta. Yritys on rekrytoinut viime aikoina erityisesti nuoria, sillä heitä on ollut enemmän tarjolla. Ikä tai sukupuoli eivät kuitenkaan ole pääkriteereitä palkkaukseen. Tärkeintä työnantajan mielestä on laaja-alainen kokemus ja monialaisuus.

Moni urheilukentän reunalla olijoista oli hakenut töitä jo useamman vuoden – onnistumatta. Paikalla olleet korkeasti koulutetut naiset etsivät töitä muun muassa tutkimus-, viestintä- tai kehittämistehtävistä. Heidän tavoitteenaan ei ollut löytää kokopäivätyötä, vaan vaihtoehtoista työn tekemisen muotoa. Joustavat työajat, lyhyet projektit ja osa-aikatyö kiinnostivat.

Ekonomi-nainen puolestaan etsi kontakteja ja verkostoja ammattiaan vastaavista yrityksistä. Kokemus siitä, että sähköpostilla lähetetyt CV:t katoavat bittiavaruuteen, tuntui musertavalta. Ekonomi oli päässyt keskustelemaan päivän mittaan erityisesti rekrytointifirmojen kanssa.

Puoli vuotta työttömänä ollut keski-ikäinen ekonomimies odotti rauhallisesti pahimpien haastattelujonojen purkautumista. Hän oli selvittänyt etukäteen kiinnostavimmat yritykset, joiden juttusille hän aikoi suunnistaa. Hiukan harmistuneena mies oli kuitenkin huomannut, että paikalla oli useita yrityksiä, jotka eivät olleet juuri nyt hakemassa uusia työntekijöitä, vaan olivat keräämässä nimiä työnhakijapankkiin. Miehen kokemukset työnhausta olivat kariutuneet siihen, että todellisuus työpaikoista on usein erilainen kuin annetaan ymmärtää.

– Yritykset hakevat sopivaa henkilöä lyhytaikaisiin työsuhteisiin. Sopiva on usein se edullisin ja vaarattomin. Työnantajat ovat tällä hetkellä epävarmoja tulevaisuudestaan, eivätkä uskalla luvata pitkää työsuhdetta. Nyt on kuitenkin nähtävissä pientä virkistymistä työmarkkinoilla, joten työmahdollisuuksia voi avautua enemmän, työnhakija arvioi.

Tule mukaan Työnhakuboosteriin ryhmiin!

Työnhakuboosterissa voit parantaa työnhakutaitoja, saada lisäpontta työnhakuun, kirkastaa oman osaamisen keihäänkärjet ja uratoiveet sekä antaa ja saada vertaistukea. Ryhmiin voivat osallistua kaikki Uudellamaalla asuvat korkeasti koulutetut työttömät, jotka ovat TE-toimistossa työttöminä työnhakijoina.

 
Kirjoittaja on Helsingin Insinöörit HI ry:n viestintävastaava.
 
Avainsanat:
ura