On naisia, jotka eivät osaa tankata autoa. Ja on miehiä, jotka eivät osaa pestä pyykkiä. Yksilöiden perusteella ei kannata kuitenkaan yleistää. Olettamus, että mies olisi naista parempi projektipäällikkö teollisuuslaitoksen käyttöönottoon, perustuu ennakkoluuloihin. Ennakkoluulot perustuvat havaintoihin, että useampi poika kuin tyttö on aloittanut konetekniikkaan tutustumisen jo mopoiässä. Jos projektipäällikön paikkaa hakee yhdeksän miestä ja yksi nainen, todennäköisemmin valitaan mies.
Maailma on suunniteltu keski-ikäisille eurooppalaisille miehille. Toimistojen lämpötila on yleensä asetettu miehen ruumiinlämpötilalle sopiviksi. Suojavarusteet on suunniteltu keskimittaiselle miehelle. Lääketieteessäkin keskiverto viittaa usein mieheen. Nämä ovat kieltämättä epäkohtia, mutta maailmasta tuskin koskaan tulee täysin oikeudenmukainen. Naisyksilönä minua harmittaa silti enemmän se, että Tampereen Pispalasta on epäreilun pitkä matka lähimpään Alkoon.
Yhdenvertaisuuslaki ei pysty estämään palkkaamasta piilotyöpaikkaan kaveria samalta vuosikurssilta. Joskus puolestaan kyvykkäin hakija voi jäädä valitsematta, sillä kaikki johtajat eivät ole niin rohkeita, että uskaltaisivat palkata lyhytkasvuisen muunsukupuolisen albiinon tiimiinsä. Tämä on toki yksilölle katkera paikka, mutta pelkästään vähemmistöjen oikeuksiin vetoamalla tilanne ei parane.
Tärkeämpää onkin huomata, että tutkimusten mukaan organisaatio toimii tuottavammin, kun siellä on diversiteettiä. Erilainen kokemustausta mahdollistaa sen, että tiimitoverit oppivat uutta toisiltaan. Ongelmiin keksitään useampia ratkaisuja ja innovaatioita syntyy herkemmin moninaisessa yhteisössä. Erilaiset ihmiset osaavat myydä ajatuksia erilaisille ihmisille. Yhdenvertaisuudesta voi siis tulla taloudellisesti kannattavaa.
Ihmiselle on luontaista suhtautua erilaisuuteen epäilevästi ja tuomita massasta poikkeava käytös. Pidemmälle pääsemme, kun hyväksymme tämän epätäydellisyyden itsessämme. Jotta voimme kohdella kaikkia yhdenvertaisesti, se vaatii ensireaktion piilottamista tahdonalaisen roolin taakse. Tämä taito erottaa ihmisen muista eläimistä.
Viisautta onkin tiedostaa oma rajoittuneisuutensa suhtautua oman kuplansa vähemmistöihin. Se ei silti oikeuta sorsimaan erilaisuutta pelkuruuttasi tai korottaaksesi paremmuuttasi. "Näin on ennenkin tehty ja se on toiminut" -ajattelu voi olla tappiollista, sillä maailma muuttuu. Voittajia ovat ne, jotka muuttuvat etujoukoissa.