Yrittäjäprojekti opiskelijavoimin

|
Uutinen
Kuuntele

Tuotantotalouden opiskelijat järjestivät itselleen yrittäjyysaiheisen opiskeluprojektin, jonka huipennuksena he matkustivat Yhdysvaltoihin – New Yorkista aina Piilaaksoon saakka.

Haastattelun lopuksi Lauri Mikkola toteaa, että olemme jutelleet kauhean vakavasti. Hän haluaa painottaa, että tuotantotalouden kilta Prodekon juuri päättynyt projekti on ollut uskomattoman hauska ja teekkariaktiivisuutta parhaimmillaan. Projektin kruunasi kolmen viikon opintomatka Yhdysvaltoihin 14.8.–6.9.

– Reissu oli unohtumaton kokemus, Valtteri Vulkko puolestaan kehuu.

Matkareitti kulki New Yorkista Seattleen, Piilaaksoon, San Franciscoon ja lopulta Los Angelesiin. Matkalle ja noin vuoden mittaiseen Prodeko Goes USA 2015 -projektiin osallistuivat Mikkolan ja Vulkon lisäksi Pyry Huhtanen, Jyri Yli-Villamo sekä 14 muuta tuotantotalouden opiskelijaa Aalto-yliopistosta.

Miten tutalaiset oikein päätyivät rapakon taakse?

Vain muutaman opintopisteen tähden?

Mikkola polkaisi projektin käyntiin syksyllä 2014 parin muun tuotantotalouden opiskelijan kanssa. He suunnittelivat projektia ja neuvottelivat yhteistyöstä eri yritysten kanssa. Vuodenvaihteen tienoilla he kokosivat projektiin ja matkalle lähtevän porukan.

Projektiin haki noin 40 opiskelijaa, joista mukaan valikoitui 18. Hakemukset arvioitiin nimettöminä. Keskiarvoa ja työsuorituksia tärkeämpiä kriteerejä olivat yrittäjähenkisyys, motivaatio ja kiinnostus projektia kohtaan. Myös eri vuosikursseilta haluttiin osallistujia.

– Vastaava projekti on järjestetty epäsäännöllisesti joka toinen vuosi, Huhtanen kertoo.

– Aikaisemmin on menty vain ulkomaille pitämään hauskaa hyvässä teekkarihengessä. Viime vuosina mukaan on tullut myös opinto- ja työelämäaspektia, Mikkola toteaa.

Päävastuu projektin järjestämisestä oli siihen osallistuvilla opiskelijoilla ja Prodeko-killalla. Aalto-yliopiston tuotantotalouden laitos osallistui tarjoamalla noin vuoden mittaisesta projektista yhdeksän opintopistettä ja professorikontakteja.

– Opintopisteet ovat kiva juttu, mutta varmasti kaikki olisivat lähteneet projektiin ilmankin niitä, Vulkko toteaa.

Luennot, harjoitustyöt ja 12 tunnin yritysvierailu

– Tuotantotalouden opiskelussa tulee esille yhä enemmän kasvuyrittäjyys, joten tämän projektin teemaksi valikoitui aika luonnollisesti yrittäjähenkisyys, Mikkola sanoo.

Prodeko Goes USA 2015 -projektiin kuuluivat yrittäjyysaiheinen kurssi huhti–toukokuussa, yhteistyöyrityksille tehdyt harjoitustyöt, yritysvierailut sekä tietysti kolmen viikon matka Yhdysvaltoihin. Järjestelyvastuut jaettiin osallistujien kesken.

Kurssiin kuului kuusi tapaamiskertaa, jotka alkoivat eri yritysten edustajien luento-osuudella. Sen jälkeen työstettiin työpajatyylisesti päivän aihetta.

– Luennoitsija sai päättää oman aiheensa, mutta sen piti olla yrittäjähenkinen, Yli-Villamo kertoo.

Kurssin jälkeen projektin osallistujat jakautuivat pienempiin ryhmiin ja tekivät eri yhteistyöyrityksille case-harjoitustyöt. Ne vaihtelivat markkina- ja kuluttajatutkimuksesta työnantajamielikuvan kartoittamiseen. Yksi ryhmä tutki yrityksen sisäistä tuotekehitysprosessia ja toinen logistiikkaoptimointia. Töiden tarkoitus oli hyödyttää yrityksiä konkreettisesti.

– Harjoitustöihin kului noin 80–100 tuntia per henkilö, Mikkola arvioi.

– Kesä meni pitkälti niiden tekemiseen ja matkajärjestelyihin. Aika moni tähän projektiin lähtenyt jätti kokopäiväiset kesätyöt väliin. Projekti on suunniteltu niin, että kesätöiden tekokin on mahdollista, mutta monet näkivät järkevämmäksi keskittyä vain projektiin, Huhtanen sanoo.

Yritysvierailuja järjestettiin sekä Suomessa että Yhdysvalloissa. 

– Microsoftilla meillä oli mahtava 12 tuntia kestänyt ekskursio, Huhtanen kertoo.

Projektin pääyhteistyökumppanit olivat Microsoft, Finnair, Nokia ja McKinsey & Company. Yritykset tukivat projektia rahallisesti tai rahanarvoisesti; pitivät luentoja projektin kurssilla, kutsuivat opiskelijat yritysvierailulle ja tarjosivat harjoitustöihin toimeksiannot. Mikkolan mukaan yrityksiä haettiin laajalla skaalalla, mutta erityisesti mukaan haluttiin jotenkin Yhdysvaltoihin liittyviä yrityksiä.

– Useat meistä ovat myös työllistyneet tai työllistyvät näihin firmoihin, Mikkola sanoo.

Kourallinen kokemuksia

Yhdysvalloissa projektiporukka kävi jokaisessa vierailemassaan kaupungissa tutustumassa ainakin yhteen yritykseen. Noin puolet yrityksistä oli isoja organisaatioita ja puolet startupeja tai startup-kiihdyttämöitä. Vierailut hoidettiin teekkarilakit päässä.

– Ihmiset tulivat juttelemaan busseissa ja metrossa. Lakista sai hyvää jutun juurta, Vulkko muistelee.

– Jotkut luulivat, että olemme merivoimien sotilaita, Huhtanen naurahtaa.

Yritysvierailujen kautta opiskelijat saivat kuvaa siitä, millaista Yhdysvalloissa olisi työskennellä.

– Siellä tehdään pidempää päivää kuin Suomessa, ja lomat ovat paljon lyhyempiä. Ihmiset olivat innokkaita verkostoitumaan, Yli-Villamo sanoo.

Huhtasen ja Vulkon mukaan työvoiman liikkuvuus vaikutti olevan vapaampaa kuin Suomessa. Ihmiset vaihtavat työpaikkaa hanakasti. Myös yrittäjyyden esteet tuntuivat olevan Suomea vähäisempiä.

– Sijoittajat ja rekrytoijat saattavat katsoa hyvällä henkilöä, joka on tehnyt konkurssin. Hän on yrittänyt ja oppinut jotain arvokasta, Mikkola kuvailee.

– Yrittämisen kulttuuri on sallivampi kuin täällä, eikä epäonnistumisia pelätä, Vulkko sanoo.

– Stanfordin seudulla joka puolella on yrittäjän roolimalleja. Professoritkin ovat siellä sarjayrittäjiä, Mikkola lisää.

Koko porukalle mieluisin kaupunki reissun ajalta oli meren ja vuoriston välissä loikoileva Seattle. Mikkolan mukaan matkan lopputulemaksi jäi tunne siitä, että suomalainenkin voi pärjätä.

– Suomalaista osaamista ja fiksuutta ei tarvitse hävetä.

 

Avainsanat: