Vuoden 2022 lopulla työeläkeyhtiö Ilmarinen julkaisi uusia ilmastotavoitteita sijoittamilleen suomalaisten eläkevaroille. Yksi uusi linjaus oli, että Ilmarinen luopuu sijoituksista arktiseen öljynporaukseen ja öljyhiekkaan.
Tarkoitus oli, ettei Ilmarisella olisi enää vuoden 2023 jälkeen suoria listattuja osakesijoituksia tai joukkovelkakirjalainasijoituksia yhtiöissä, jotka tekevät öljynporausta arktisella alueella tai tuottavat öljyä öljyhiekan avulla.
Vuotta myöhemmin Ilmarinen julkaisi uuden ilmastotiekartan, jossa yhtiön kerrottiin luopuneen tavoitteidensa mukaisesti sijoituksista öljyhiekkaan.
Maininta arktisesta öljyporauksesta näytti kuitenkin kadonneen Ilmarisen tavoitteista tyystin, eikä sitä löydy myöskään keväällä julkaistusta Ilmarisen vuoden 2023 vuosi- ja kestävyysraportista.
Ryhtyikö Ilmarinen peruuttamaan ilmastotavoitteissaan?
Näin tavoite katosi
Ilmariselle soitetun puhelun jälkeen käy ilmi, että arktista öljynporausta koskeva tavoite on todella kuopattu yhtiössä ainakin toistaiseksi.
Ilmarisen vastuullisen sijoittamisen johtajan Karoliina Lindroosin mukaan yhtiö tutki, onnistuuko arktista öljynporausta tekevien yhtiöiden rajaaminen pois sijoituksista.
”Se osoittautui käyttämiemme palveluntarjoajien datan ja analytiikan osalta haastavaksi toteuttaa”, Lindroos kertoo.
Lindroosin mukaan Ilmarisella on kyllä hyvin tietoa eri yhtiöiden toiminnasta, mutta eläkeyhtiöiden sijoitusten hallinnoinnissa käytetään kansainvälisten palveluntarjoajien tuottamia tietoja ja järjestelmiä. Selvityksessä kävi ilmi, että eri palveluntarjoajilla oli erilaisia määritelmiä arktiselle alueelle, joten sijoituskohteiden seulominen ja poissulkeminen ei ollut Lindroosin mukaan näillä työkaluilla yksiselitteistä.
Sen sijaan öljyhiekkaa käyttävät yhtiöt oli hänen mukaansa mahdollista rajata pois sijoituksista saatavilla olevilla työkaluilla
Olisiko ollut haittaa ottaa käyttöön laveampi arktisen alueen määritelmä, jos Ilmarinen halusi luopua sijoituksista tähän toimintaan?
”Totta kai aina voi valita jonkun määritelmän, mutta onko se sitten hyvä valinta? Yritämme valita jokaiselta sektorilta parhaita toimijoita ilmastoindikaattorien perusteella ja sijoittaa niihin. Osa arktisella alueella toimivista yhtiöistä on indikaattorien perusteella ihan hyviä toimijoita verrattuna saman alan toimijoihin.”
Lindroosin mukaan Ilmarisen seuraamat ilmastoindikaattorit kertovat esimerkiksi, millaisella tahdilla yritykset vähentävät päästöjään.
700 miljoonan euron edestä sijoituksia
Ilmarisella on 700 miljoonan euron edestä sijoituksia energia-alalla liiketoiminnassa, joka liittyy fossiilisten polttoaineiden etsintään, tuotantoon, jalostukseen, markkinointiin ja näihin liittyvään palveluliiketoimintaan. Tämä vastaa noin prosenttia Ilmarisen kaikista sijoitusvaroista.
Ilmarisella ei ole nyt erillistä ilmastotavoitetta öljynporaukseen kohdistuville sijoituksille. Sen sijaan Ilmarinen on lopettanut sijoitukset yhtiöihin, jotka suunnittelevat uusia kivihiili-investointeja ja joilla on kivihiilen louhinnasta syntyvää liikevaihtoa. Lisäksi Ilmarinen on linjannut luopuvansa sijoituksista kivihiilivoiman energiantuotantoon 2030 mennessä.
Lindroosin mukaan Ilmarinen ei ole rajannut ilmastosyistä öljy-yhtiöitä tai öljynporausta samalla tavalla sijoitustensa ulkopuolelle, koska eläkeyhtiöiden on sijoitettava suomalaisten eläkevarat tuottavasti ja turvaavasti. Siksi varat halutaan hajauttaa laajasti niin maantieteellisesti kuin eri sektoreille.
Viime vuosina öljy-yhtiöt ovat olleet myös tuottoisia sijoituskohteita. Onko öljysektorille sijoittaminen kuitenkaan eläkevarojen turvaamista pitkällä aikavälillä ilmastoriskit huomioon ottaen?
”Meidän sijoitussalkkumme päästöt ovat laskeneet nopeasti viime vuosina. Näyttää, että tapamme valita kunkin sektorin parhaita toimijoita on ollut toimiva”, Lindroos vastaa.
Ilmarisen suorien listattujen osakesijoitusten päästöt olivat laskeneet vuoden 2023 loppuun mennessä 41 prosenttia verrattuna vuoteen 2020. Tahti on ollut tavoitteita nopeampaa, sillä tähtäimessä oli 30 prosentin vähennys vuoteen 2025 mennessä.
Kaikkiaan Ilmarinen pyrkii vähentämään 2030 mennessä suorien listattujen osakesijoitusten ja yritysten joukkovelkakirjalainojen hiilijalanjälkeä salkussaan 50 prosenttia vuoteen 2020 verrattuna. Vuonna 2035 sijoitusten pitäisi olla hiilineutraaleja. Nämä tavoitteet säilyivät Ilmarisen ilmastotiekartan päivityksessä ennallaan.
Lindroosin mukaan Ilmarinen voi tutkia uudelleen tavoitteitaan öljysektorilla, kun ilmastotiekarttaa päivitetään ja yhtiöiden toiminnasta kertovat indikaattorit kehittyvät.
Öljylinjauksia kahdella eläkeyhtiöllä
Muista suomalaisista eläkeyhtiöistä Varma on linjannut luopuvansa sijoituksista öljynporaukseen vuoden 2030 loppuun mennessä.
Elo linjaa vuoteen 2030 ulottuvassa ilmastotiekartassaan poissulkevansa suorista noteeratuista osake- ja yrityslainasijoituksista energiayhtiöt, joiden liikevaihdosta yli viisi prosenttia liittyy arktisen öljyn- tai kaasuntuotantoon.
Veritakselta, Kevalta tai Valtion eläkerahastolta ei löydy ilmastotavoitteista erillistä öljysektoria tai öljynporausta koskevaa linjausta.