Ruotsalainen Wibax ottaa ensimmäisenä kuljetusyrityksenä Suomessa käyttöön täyssähköiset kemikaaleja kuljettavat säiliörekat Kaakkois-Suomessa.
Ensimmäisen, lähes äänettömästi liikkuvan sähkörekan on määrä kuljettaa muun muassa lipeää ja mäntyöljyä yhtiön Haminan terminaalista Kaakkois-Suomen teollisuudelle.
Scania toimittaa Scania 45R rekkaveturin Suomeen kevään aikana. Säiliöyhdistelmän kokonaispaino on 64 tonnia. Wibaxin on määrä järjestää aiheesta mediatilaisuus Vantaalla toukokuussa.
Suomessa on jo käytössä useita täyssähköisiä kaupunkiliikenteen jakeluautoja, mutta vain yksittäisiä täyssähköisiä raskaita ajoneuvoyhdistelmiä, joista ensimmäisenä aloitti Ahola Transport teräskuljetuksilla.
Ahola Transport järjestää sähköisen raskaan liikenteen Demo-tapahtuman toukokuussa yhtiön Cargo Centerissä Naantalissa.
Kaakkois-Suomi sopii Wibaxin mukaan hyvin sähkötoimisen säiliöliikenteen aloittamiselle, sillä kuljetusmatka on hieman yli sata kilometriä. Sähkörekan toimintasäde on yhdellä latauksella noin 300 kilometriä.
Täyssähköinen säiliörekka ladataan Wibaxin Haminan terminaalissa olevalla omalla latausasemalla.
Wibax on sähköistymisen edelläkävijä Ruotsissa. Se aloitti 64 tonnin sähkörekalla säiliöliikenteen Piteån ja Skellefteån välillä jo vuonna 2023. Kuljetusmatka on noin sata kilometriä.
Yhtiöllä on Ruotsissa latausasema myös metsäteollisuusasiakkaan porttien sisäpuolella. Smurfit Westrockin Piteån kiinteä latausasema mahdollistaa Wibaxin kuljettajalle rekan lataamisen, kun se on pysähdyksissä nestemäisten kemikaalien purkamisen aikana paperitehtaan säiliöihin. Rekan lataaminen kestää 30-45 minuuttia, mikä on suunnilleen myös lastin purun kesto.
Sen sijaan Suomessa ei ole vielä päästy sopimukseen metsäteollisuusasiakkaan kanssa sen sähkön käyttämisestä rekkojen lataamiseen.
”Tavoitteenamme on olla edelläkävijä fossiilivapaassa liikenteessä siten, että kemikaalien kuljetus sähköistyy kokonaan 2030 mennessä. Tällöin dieselrekat häviävät meiltä kokonaan”, sanoo Wibax Groupin toimitusjohtaja Jonas Wiklund.
Suunnitelma koskee myös yhtiön Suomen kalustoa.
Hän esitelmöi suomalaisille yrittäjille Piteåssa.
Operatiivinen johtaja Magnus Sundström kertoo, että Wibaxilla on 65 säiliörekkaa, joista sähkötoimisia on nyt viisi. Niistä yksi operoi pian Suomen puolella. Rekan latausasemia on valmiina Ruotsissa 41 ja Suomessa 19 kappaletta.
Yrityksellä on Ruotsissa 50 ja Suomessa noin 20 säiliörekkaa.
Suomessa sähköistymisen haasteena on julkisten rekkojen latausasemien vähäisyys. Wibax kuljettaa teollisuuskemikaaleja muun muassa Lappeenrannan ja Pietarsaaren välillä, mutta matka on liian pitkä sähkörekalle.
Scania on tuomassa ensi vuonna markkinoille alusta lähtien sähkötoimiseksi suunnitellun rekan, jonka toimintasäde pitenee selvästi. Nykyiset sähkörekat on rakennettu polttomoottorirekan rungolle vaihteistoineen, mikä vähentää toimintasädettä.
Wibaxin nestemäisiä bulkkituotteita vastaanottavat terminaalit sijaitsevat pitkin Ruotsin ja Suomen rannikkoa. Terminaaleissa on laajat pumppaus- ja purkuvarusteet säiliöstä laivaan, autoon ja junaan sekä päinvastoin.
Sundströmin mukaan sähkörekka on jo nyt käyttökustannuksissa kilpailukykyinen vaihtoehto dieselrekkaan verrattuna silloin kun on käytettävissä oma latausasema ja oma, kilpailutettu sähkö. Lisäksi käytettävissä on sähkövarastoja, joilla tasataan hinnanvaihteluja.
Ainoa negatiivinen seikka on auton hinta. Sähkörekka on keskimäärin 2,5 kertaa kalliimpi kuin dieseltoiminen rekka.
Ahola aloitti ensimmäisenä
Ensimmäisenä sähköisen rekkaliikenteen aloitti Suomessa kappaletavarakuljetuksilla kokkolalainen Ahola Transport viime kesänä.
Se kuljettaa 64 tonnin, 400 kW:n sähkörekalla muun muassa terästä Suomen ja Ruotsin välillä. Kyytiin lastataan SSAB:n Hämeenlinnan tehtaalta terästä, jonka jälkeen Scania 40R ajaa lastin Naantaliin ja edelleen laivalla Ruotsiin. Rekka jatkaa matkaa Aholan Ruotsin terminaaliin, jossa akusto ladataan ennen lastin kuljettamista asiakkaalle.
Yrityksellä on sähkörekan järeä latausasema myös Naantalissa.
Ahola Transportilla on tavoitteena lisätä vaiheittain sähköisten ajoneuvojen määrää kalustossaan.
”Uusien energiamuotojen hyödyntäminen kaukoliikenteessä vaatii onnistuakseen tarkkaa reittisuunnittelua. Erityisesti täyssähköisen kaluston kanssa latauspaikkojen suunnittelu on ensiarvoisen tärkeää”, sanoo Ahola Transportin toimitusjohtaja Åke Nyblom.