TEKin työmarkkinatutkimuksen perhevapaakysymyksiin vastasi loka-marraskuussa 2023 yhteensä noin 9 000 TEKin jäsentä.
Tutkimustulos on kiinnostava ottaen huomioon, että Suomessa syntyvyys on vajonnut ennätyksellisen matalalle. Ajatus siitä, että perhevapaa vaikuttaa haitallisesti omaan uraan, ei ainakaan kannusta perheiden perustamiseen.
– Perhevapaan järjestäminen fiksusti on kilpailuvaltti työnantajalle. Se on työnantajalle mahdollisuus osoittaa, että se tukee työn ja perheen yhteensovittamista ja haluaa sitouttaa asiantuntijat organisaatioon, sanoo TEKin työmarkkinajohtaja Teemu Hankamäki.
Valtaosa eli 80 % TEKin työmarkkinatutkimukseen vastanneista arvioi, että heidän nykyinen työnantajansa tukee riittävästi perheen ja työn yhteensovittamista. Kaikista vastaajista 65 % arvioi, että työnantaja suhtautuu myönteisesti synnyttävien vanhempien käyttämiin perhevapaisiin.
Kolme viidestä vastaajasta arvioi, että työpaikalla myös ei-synnyttävän vanhemman kuten isän on helppo jäädä perhevapaalle.
Työnantajan edustajat voivat myös suhtautua eri tavoin synnyttävien ja ei-synnyttävien vanhempien vapaisiin.
– Toisaalta monet epäröivät pidemmälle perhevapaalle jäämistä. Jos esimerkiksi sijaisjärjestelyt eivät ole kunnossa, vaan työt kasautuvat tai jaetaan työkavereille, kuormittaa tilanne kaikkia. Jotkut ovat myös kokeneet, että perhevapaalle jääminen on katkaissut niin ura- kuin palkkakehityksen, sanoo TEKin tutkimuspäällikkö Susanna Bairoh.
Bairohin mukaan perhevapaiden tasaisempi jakautuminen on tärkeimpiä keinoja lisätä miesten ja naisten välistä tasa-arvoa suomalaisessa työelämässä. Ei-synnyttävien vanhempien kuten isien mahdollisuudet pidempiin vapaisiin paranivat elokuussa 2022 voimaan tulleen perhevapaauudistuksen myötä.
Lue myös Susanna Bairohin artikkeli: Näin perhevapaisiin suhtaudutaan tekniikan alalla
Perhevapaat – uhka vai mahdollisuus? 7.5.2024
TEKin tutkimuspäällikkö Susanna Bairoh puhuu otsikolla "Näkemyksiä perhevapaista -tutkimustuloksia" TEKin ja Women in Tech Finlandin yhteisessä tapahtumassa 7.5. klo 17. Tapahtumaa voi seurata striimin välityksellä.
Mitä muuta TEK tutkii?
Me TEKissä tutkimme jatkuvasti tekniikan alan työelämää, esimerkiksi palkkoja, yhdenvertaisuutta ja työssä tai opinnoissa jaksamista. Olemme tutkineet ja tuottaneet tietoa monista teemoista useiden vuosien ajan – voit tutustua ja vertailla tuloksia esimerkiksi aikasarjavisualisaatioiden avulla. Lue lisää tutkimuksistamme: www.tek.fi/tutkimus