Kuvassa kuva työtodistuksesta ja ihmisestä.

Työtodistuksen seitsemän pelisääntöä

|
Uutinen

Työtodistuksen tärkein tehtävä on antaa ulkopuoliselle taholle, esimerkiksi uutta työntekijää palkkaavalle työnantajalle, tieto siitä, missä ja milloin työnhakija on aiemmin työskennellyt ja mitä hän on tehnyt.

Työtodistuksella voi myös olla merkitystä esimerkiksi työttömyysturva-asioita hoidettaessa. Työtodistus on siis usein tärkeä asiakirja ja laissa on määritelty sitä koskevat pelisäännöt.

1. Pitääkö työnantajan toimittaa minulle työtodistus oma-aloitteisesti, kun työsuhde on päättynyt?

Ei tarvitse. Työtodistus annetaan työntekijälle tämän pyynnöstä.

2. Mikä on suppean ja laajan työtodistuksen ero?

Työtodistukseen kirjataan lähtökohtaisesti vain työsuhteen kesto ja työtehtävien laatu (suppea työtodistus). Työntekijän nimenomaisesta pyynnöstä työtodistukseen kirjataan myös työ­suhteen päättymisen syy sekä arvio työntekijän työtaidosta ja käytöksestä (laaja työtodistus).

Työntekijä saa myös ilmoittaa, että hän haluaa todistukseen kirjattavan työsuhteen keston ja työtehtävien laadun lisäksi vain työsuhteen päättymissyyn tai pelkän arvion hänen työtaidostaan ja käytöksestään.

3. Onko minulla oikeus saada työtodistus, vaikka työsuhde kesti vain kaksi viikkoa?

Kyllä on. Työsuhteen kestolle ei ole minimi­edellytystä.

4. Työtodistukseeni on kirjattu työtehtäväni virheellisesti. Onko minulla oikeus saada uusi työtodistus? Millä tarkkuudella työtehtävät pitäisi kirjata?

Työnantaja on velvollinen antamaan uuden korjatun työtodistuksen, jos työnantaja on kirjoittanut työtodistukseen virheellisiä tietoja tai maininnut seikkoja, joita työtodistus ei saa sisältää.

Usein työtehtävien laatu kirjataan yleisluonteisesti, mutta ne voidaan myös kirjata yksityiskohtaisemmin. Jos työntekijä on tehnyt työsuhteen aikana useita eri tehtäviä, kirjataan todistukseen kaikki tehtävät, joita työntekijä on merkittävissä määrin hoitanut.

5. Miten työtodistukseen pitää kirjata työsuhteen päättymisen syy sekä arvio työntekijän käytöksestä ja työtaidosta?

Syy työsuhteen päättymiseen merkitään lyhyesti esimerkiksi työntekijän oma irtisanoutuminen, tuotannolliset ja taloudelliset syyt tai määräaikaisen sopimuksen päättyminen määräajan päättymisen vuoksi.

Arvio työntekijän käytöksestä ja työtaidosta on työnantajan arvio niistä, mutta arvion tulee perustua tosiasioihin.

Tuomioistuinkaan ei voi velvoittaa työnantajaa antamaan arvolauseeltaan tietyn sisältöistä työtodistusta, mutta työnantaja voidaan velvoittaa korvaamaan virheelliseksi todetusta arvioinnista työntekijälle aiheutunut vahinko.

Työtaito ja käytös voidaan arvioida esimerkiksi noudattaen yleisesti käytettyjä arvolauseita (heikko, välttävä, tyydyttävä, hyvä ja kiitettävä). Myös muita, vapaamuotoisempiailmaisuja on mahdollista käyttää.

6. Onko totta, että työnantajalle voi tulla velvollisuus maksaa sakkoa, jos työntekijälle ei anneta työtodistusta, vaikka hän on sitä pyytänyt?

Kyllä on. Laissa on todettu, että työnantaja tai tämän edustaja, joka tahallaan tai huolimattomuudesta rikkoo työtodistuksen antamista koskevia säännöksiä, voidaan tuomita työsopimuslakirikkomuksesta sakkoon.

7. Työsuhteeni päättyi kuusi vuotta sitten, mutta en ole vielä pyytänyt työtodistusta. Onko minulla edelleen oikeus saada työtodistus?

Työntekijällä on oikeus saada työtodistus, jos hän pyytää sitä kymmenen vuoden kuluessa työsuhteen päättymisestä. Laajaa työtodistusta työntekijän tulee kuitenkin pyytää viiden vuoden kuluessa työsuhteen päättymisestä.

Lisäksi laissa on todettu, että suppea työ­todistus tulee antaa myös silloin, kun työsuhteen päättymisestä on kulunut yli 10 vuotta, mutta vain, jos työnantajalle ei aiheudu siitä kohtuutonta hankaluutta.

Käytännön ohjeita työntekijälle

Pyydä työtodistusta työnantajaltasi. Työ­todistus annetaan vain pyynnöstä.

Todistusta voi pyytää suullisesti tai kirjallisesti. Pyydä työtodistusta kirjallisesti (esimerkiksi sähköpostilla) erityisesti niissä tilanteissa, joissa työtodistuksen saamiseen saattaa liittyä haasteita.

Kerro, haluatko suppean työtodistuksen vai haluatko, että todistuksessa mainitaan lisäksi työsuhteen päättymisen syy ja/tai arvio työntekijän työtaidosta ja käytöksestä.

Kun olet saanut työtodistuksen, tarkista, että todistukseen kirjatut tiedot pitävät paikkansa. Jos työtodistus sisältää virheellisiä tietoja tai jos siinä on mainittu seikkoja, joita et pyytänyt mainittavan (esimerkiksi työsuhteen päättymisen syy) tai joita lain mukaan ei saa mainita työtodistuksessa, voit pyytää, että saat uuden korjatun työtodistuksen.

Työtodistus tulee lain mukaan antaa työsuhteen päättyessä. Jos et pyynnöstä huolimatta saa työtodistusta, muistuta entistä työnantajaasi asiasta. Jos tämäkään ei auta, voit ottaa yhteyttä TEKin työsuhdeneuvontaan tai työsuojeluviranomaiseen. TEKin juristi voi halutessasi olla yhteydessä työnantajaasi. Työsuojeluviranomainen voi velvoittaa työnantajan antamaan työtodistuksen uhkasakon nojalla.

TEKin jäsenenä saat monipuolista lakipalvelua

Saat lakipalvelua niin henkilö­kohtaisesti kuin joustavasti verkossa 24/7. TEKin juristit:

  • tarkistavat työ- ja johtajasopimusluonnoksia,
  • auttavat erilaisissa työsuhteeseen liittyvissä​ kysymyksissä,
  • auttavat yrittäjiä esimerkiksi yrityksen perustamiseen ja sopimuksiin liittyvissä asioissa,
  • hoitavat työsuhderiitoja ja neuvovat jäseniä esimerkiksi muutosneuvottelutilanteissa.

Lisäksi eLakimies-palvelusta saat vastauksen tavallisimpiin laki­kysymyksiin. Tutustu myös TEKin lakitietosivuihin ja usein kysyttyihin kysymyksiin: www.tek.fi/lakipalvelut

Palautetta toimitukselle Voit antaa palautetta tai juttuvinkkejä suoraan TEK-lehden toimitukselle tällä lomakkeella. Arvostamme erityisesti omalla nimellä ja yhteystiedoilla annettua palautetta, mutta otamme vastaan myös anonyymejä viestejä.