Epävarma maailmantilanne kalvaa suomalaisia vientiyrityksiä enemmän kuin miesmuistiin. Presidentti Donald Trumpin arvaamaton tariffiruletti nakertaa luottamusta jo valmiiksi vaikeassa ympäristössä.
Uudet investoinnit ovat kiven alla ja tilauskannat laahaavat. Samalla kaupan maksuhäiriöiden määrä uhkaa lisääntyä.
”Elämme täysin uudenlaista epävarmuuden aikaa. Olemme kulkeneet kriisistä toiseen ja siitä on oikeastaan tullut uusi normaali. Tämän kanssa on vain opittava elämään”, luottovakuutusyhtiö Atradiuksen Suomen maajohtaja Juhani Laitala summaa.
Hänen mukaansa isot talousympäristön mullistukset kasvattavat myös riskejä. Puhumattakaan nykyisestä muutosvauhdista.
”Vientiyritysten riskit ovat nyt selvässä kasvussa”, Laitala arvioi.
Mineraalit päivänvaloon
Saksan puolustusmäärärahojen merkittävä kasvu voi olla hyvä uutinen konepajateollisuudelle. Maan infrastruktuurin päivittämien tarjoaa mahdollisuuksia myös rakennusalan viennille.
Eräs potentiaalinen tuote makaa silti vielä jalostamattomana Suomen maaperässä, Laitala näkee. Hän nostaa esiin litiumin, koboltin ja nikkelin kaltaiset mineraalit, joita sähköautojen akkuteollisuus tarvitsee.
”Sen sijaan pääomia meillä on vähän. Tarvitsemme tänne ulkomaalaisia sijoittajia, joiden kanssa voimme nostaa jalostusastetta meitä hyödyttävälle tasolle”, hän sanoo.
Laitala muistuttaa, että siirtymä uuteen teknologiaan ottaa aikansa. Vihreän energian ympärillä käynyt kuhina on laantunut, mutta sen tarjoamat mahdollisuudet ovat ennallaan.
”Aina kun siirrytään uudenlaiseen teknologiaan, kuten nyt sähköautoihin ja akkuihin, on se alku aika raastavaa. Muutama konkurssi siinä tarvitaan, ennen kuin pöytä on puhdas”, Laitala viittaa esimerkiksi ruotsalaisen Northvoltin akkutehtaan vararikkoon.
Hänestä sähköautojen läpimurto edellyttää, että koko arvoketju on kustannustehokas ja kilpailukykyinen.
”Sitten ollaan asian äärellä, kun sähköauton hinta on Volkswagen Kuplan tasolla ostoa harkittaessa. Siinä tilanteessa vielä pieni ohjaus, että se sähköauto olisi polttomoottoria halvempi.”
”Jos Amerikka menee kiinni...”
Yhdysvaltain poukkoileva tullipolitiikka on jo valmiiksi apeassa tilanteessa viimeinen pisara. Viime vuonna maa oli Suomen suurin kauppakumppani.
”Kyllä Trumpin ennakoimattomuus on iso riski, jota ei pysty sulkemaan pois. Sen kanssa on vain elettävä ja siihen sopeuduttava. Tosin monella tuskin on helppoa reseptiä siihen, miten se tehdään”, Laitala sanoo.
Periaatteessa painoa voisi keventää siirtämällä katseet esimerkiksi Euroopan suuriin kansantalouksiin.
”Jos Amerikka menee kiinni, pitäisi kasvua löytää toisaalta. Silloin potentiaalisia vaihtoehtoja ovat EU:n isot maat ja markkinat”, Laitala arvioi.
Saksa purkaa velkajarrua
Luonteva suunta on Suomen suurin eurooppalainen kauppakumppani Saksa. Etenkin kun uusi liittokansleri Friedrich Merz onnistui purkamaan julkisen infran ja puolustusteollisuuden investointeja suitsivan velkajarrun.
Tämä lisää merkittävästi investointeja ja taloudellista toimeliaisuutta maassa – ja voisi avata myös uusia vientinäkymiä. Kaupanhierontaa Saksaan kannattaa siis harkita, mutta huolella, Laitala näkee.
Syykin on selvä. Viime vuonna konkurssien määrä kasvoi Laitalan mukaan Saksassa 24–25 prosentilla.
”Saksa tarjoaa vientiyrityksille runsaasti mahdollisuuksia, mutta siellä piilee myös riskejä juuri konkurssien suuren määrän vuoksi. Vientiä pystytään silti varmasti vahvistamaan sulkemalla pois riskejä joihin voidaan vaikuttaa”, hän sanoo.
Tietoa kaupan
Laitalan yhtiö keskittyy juuri vientikaupan riskinhallintaan. Kohdemaassa sijaitsevien yritysten luotettavuus selvitetään niiden luottotietojen ja maksuhistorian perusteella.
”Kun suomalainen yritys lähtee viemään, on aina syytä selvittää, kenen kanssa kauppaa ryhdytään tekemään.”
Käytännössä luottovakuuttaja vakuuttaa vientiyhtiön saatavat siinä tapauksessa, että päämies menettää maksukykynsä. Suoralta kädeltä vakuutuksia ei silti anneta.
Tässä leikissä tiedot vientimaassa toimivista yrityksistä ovat käypää valuuttaa. Pohjimmiltaan luottovakuutustoiminta on näiden tietojen ostamista ja myymistä.
”On mahdollista, ettei vakuuksia myönnetä, mikäli riskit osoittautuvat liian suuriksi. Silloin yleensä etsimme ja suosittelemme jotakin toista vaihtoehtoa”, Laitala kertoo.
Alun perin espanjalaista alkuperää oleva Atradius toimii jo yli 50 maassa. Firman holveissa on maksutapatiedot sadoista miljoonista yrityksistä.
”Merkittävä osa luottotappioista tulee tavallaan puskista eli pitkistä asiakkuussuhteista. Mutta kun yllätys tulee eikä ostajalta enää tule rahaa, pystymme vientiyrityksiä ehkä parhaiten auttamaan”, Laitala sanoo.
Kiinan-kortti
Kiina on ollut monin tavoin houkuttava vientikohde suomalaisyrityksille, mutta geopoliittiset jännitteet tulevat vastaan tälläkin ilmansuunnalla. Kiina-riippuvuudesta käyty keskustelu on saanut Venäjän hyökkäyssodan myötä lisää painoarvoa.
”Kyllä sielläkin merkittäviä päätöksiä tehdään, mutta ei sentään samalla tavalla kuin Trump tekee tällä hetkellä Yhdysvalloissa. Näen Kiinan kuitenkin Suomen kannalta merkittävänä mahdollisuutena – ja jos toimialoja katsotaan, niin siellä esimerkiksi rakennetaan paljon”, hän sanoo.
”En sanoisi, että Kiinassa olisi normaalia enempää riskejä. Maa on kaukana, ja kuljetuskustannukset ovat tietenkin yksi asia. Jos siellä tulee jotakin häikkää tai lisäkustannusta, niin etäisyys vaikeuttaa asioiden hoitamista.”
Kiinalaisten pitkäjänteisyyttä Laitala arvostaa. Hän nostaa esimerkiksi sähköautoihin liittyvät strategiset linjaukset.
”Siellä on hyödynnetty sähköautojen tarjoamat mahdollisuudet muita nopeammin ja otettu valtava loikka autoteollisuudessa. Saksa ja Keski-Eurooppa ovat vielä aika konservatiivisia ja siitä jonkin verran nyt maksetaan. Kuinka isoksi se hintalappu tulee, se jää nähtäväksi.”
Laitala muistuttaa, että Kiina on aiemmin ollut erityisesti saksalaisten premium-merkkien leikkikenttä ja merkittävä rahasampo. Tilanne on kuitenkin nopeasti muuttumassa.
”Nyt ne paikalliset valmistajat rynnistävät oikealta ohitse vähän erilaisilla ja edistyksellisemmillä konsepteilla kuin konsanaan Saksan autoteollisuus tänä päivänä tarjoaa.”