Vain joka kolmas yli 50-vuotias uskoo työllistyvänsä, jos jäisi työttömäksi
Tekniikan alalla naisten ja miesten välisestä palkkaerosta yli puolet on selittämätöntä
Viestintäjohtajan vieraana: tutkimuspäällikkö Susanna Bairoh
Joka neljäs vauva-arkea elävä pelkää perhevapaan haittaavan urakehitystä
Naiset ja muunsukupuoliset kokevat enemmän seksuaalista häirintää kuin miehet
Naisten ja miesten palkat tekniikan alalla
Naisten ja miesten palkoissa on eroa myös tekniikan alalla. Kun erilaiset taustamuuttujat oli huomioitu, jää jäljelle edelleen 5,5 prosentin selittämätön palkkaero. Vaikka hidasta kaventumista palkkaerossa on tapahtunut, on tilanne viime vuodet junnannut paikallaan.
Tekniikan alalla pysyvät ne, jotka kokevat kuuluvansa joukkoon
Teekkarimiehet ja teekkarinaiset kokevat kuuluvansa opiskelijayhteisöönsä, mutta tekniikan alalle miehet kokevat kuuluvansa vahvemmin kuin naiset. Heikoin kuulumisen kokemus on sukupuolivähemmistöillä. Mistä kenkä puristaa?
Kolumni: Tekniikan ala ei nosta naisia tulokärkeen
Vuoden 2022 kovatuloisimpien kärki on vahvasti tekniikkavetoinen. Miksi tekniikan alalla kuitenkin vain miehet näyttävät nousevan tulokärkeen?
Tutkimus: Seksuaalinen häirintä työelämässä
Akavalaisten liittojen kyselyssä suurin osa vastaajista ei ole havainnut seksuaalista häirintää työyhteisössään viimeisen kolmen vuoden aikana. Kuitenkin silloin, kun seksuaalista häirintää ilmenee, on työyhteisöjen puuttumisessa asiaan selvästi parantamisen varaa.
Kolumni: Ennätysmäärä ei riitä
Naisten osuus tekniikan alan yliopistokoulutukseen hakeutuvista on noussut tasaisesti viime vuodet. Vuonna 2022 hakijoiden ja opintonsa aloittaneiden joukossa oli enemmän naisia kuin koskaan. Ennätysmäärä ei kuitenkaan riitä: naisten osuus on noussut kolmannekseen, mutta tekniikan osaajia tarvitaan edelleen lisää.
"Kiitos, että sait mut ajattelemaan" – Yhdenvertaisuusoppaan tekijä haluaa opiskelijoiden voivan paremmin
Sofia Saarinen koosti TEKin projektityönä opiskelijoille yhdenvertaisuusoppaan. Saarisen mukaan yhdenvertaisuuden kultaisin ohje on: kuuntele ja opi.
TEK: Tekniikan yo-koulutuksen aloittajista pitäisi olla 40% naisia v. 2030
Naisten määrää tekniikan alalla on yritetty kasvattaa vuosikymmenien ajan. Siinä ei kuitenkaan ole onnistuttu: Suomessa tekniikan ammattilaisista vain joka viides on nainen. Syyksi esitetään usein, että naisilta puuttuu luontainen kiinnostus tekniikkaan. Puuttuva kiinnostus ei kuitenkaan ole syy vaan seuraus: tekniikan ala on rakennettu miehiseksi.
90 % kokee, että voi olla oma itsensä tekniikan alalla
Selvä enemmistö on ylpeitä tekniikan alalla työskentelystä tai opiskelusta. Engineers Finlandin uraauurtava tutkimus perehtyi ensimmäisenä Suomessa kuulumisen kokemuksiin tekniikan alalla. Noin 80 % vastaajista koki kuuluvansa alalle.
Sateenkaareva ura on työläämpi
Sukupuolten välillä on huomattavia eroja siinä, pelkääkö opiskelija tulevansa työurallaan syrjityksi. Eniten pelkoa syrjinnästä on lhbtiq+-opiskelijoilla.
Lähes puolet sateenkaarevista opiskelijoista pelkää tulevansa urallaan syrjityksi
Tekniikan alan opiskelijoista seksuaali- ja/tai sukupuolivähemmistöön kuuluvat näkevät tulevaisuudessa enemmän riskejä kuin ne, jotka eivät kuulu näihin vähemmistöihin.
Tutkimus: Etuoikeuksien purkaminen tuntuu miehistä syrjinnältä
Naisiin kohdistuva syrjintä on yhä merkittävä ongelma tekniikan alalla, mutta tuore tutkimus nostaa esiin myös miesten syrjintäkokemuksia. Miesten kokema syrjintä tekniikan alalla liittyy usein toimiin, jotka edistävät tasa-arvoa.
TEKin opiskelijatutkimus: Vähemmistöön kuuluminen altistaa häirinnälle
Tekniikan alalla vähemmistöihin kuuluvat opiskelijat kohtaavat enemmän häirintää ja epäasiallista kohtelua kuin opiskelijat, jotka eivät kuulu vähemmistöihin. Kokemukset liittyvät esimerkiksi ulkopuolelle jättämiseen, osaamisen vähättelyyn, asiattomiin kommentteihin sekä seksuaaliseen häirintään.
Kielivaatimukset ja ennakkoluulot hankaloittavat maahanmuuttajien rekrytointia tekniikan alalla
Maahanmuuttajilla on tunnetusti huonompi työmarkkinatilanne kuin suomalaisilla. Monet heidän kohtaamansa haasteet työmarkkinoilla johtuvat rekrytointikäytännöissä ja palkkaamisperusteissa esiintyvästä syrjinnästä ja ennakkoluuloista.
Palkkaero kasvaa matkalla johtoon
Naisten ja miesten mediaanipalkoissa on eroa. Mediaanimies tienaa 7 000 euroa vuodessa enemmän kuin mediaaninainen. Ylimmässä johdossa ero on 15 000 euroa.
Yhdenvertaisuus työelämässä (2020)
Yhdenvertaisuus on tekkiläisten työpaikoilla vaihtelevasti esillä. Osalla työpaikoista on hyviä yhdenvertaisuutta edistäviä käytäntöjä, osalla työpaikoista taas rajuakin syrjintää.
Valitaanko pätevä vai nainen? (2019)
Tasa-arvoa pidetään tekniikan alalla tärkeänä, mutta sen toteutumiseen ja edistämiseen panostetaan harvoin. Yrityksissä, joissa on asetettu tasa-arvotavoitteita on myös saavutettu kehitystä.
Tutustu myös muihin teemoihin liittyviin tutkimuksiimme:
THL:n Segregaation purku -hankkeen työkalut
THL:n Segregaation purku – työkaluja tasa-arvoisempaan työelämään -hankkeessa on tuotettu uusia työkaluja, keinoja ja suosituksia tasa-arvon edistämiseksi ja sukupuolen mukaisen segregaation purkamiseksi työpaikoilla. Tutustu esimerkiksi tasa-arvon tarkistuslistaan.