Vain joka kolmas yli 50-vuotias uskoo työllistyvänsä, jos jäisi työttömäksi
Tekniikan alalla naisten ja miesten välisestä palkkaerosta yli puolet on selittämätöntä
Korkeakoulutettujen työttömyys ylitti koronahuipun
Yrittäjillä meni hyvin – kaipaavat lisää palveluja
Näin perhevapaisiin suhtaudutaan tekniikan alalla
Yrittäjyyskatsaus 2023
Tekkiläisten yrittäjien keskimääräiset tulot kasvoivat varsin hyvin vuoteen 2022 verrattuna, päätoimisilla keskiarvotulot nousivat yli 10 % ja sivutoimisilla 9 %. Valtaosa tekkiläisistä yrittäjistä on yksinyrittäjiä, tyypillisesti yritys tarjoaa palveluita. Kärjessä ovat tietojenkäsittelypalvelut ja arkkitehti-/insinööripalvelut.
Työehtosopimus on tavallisin syy palkankorotukselle
Tekniikan akateemiset TEKin jäsenten mediaanipalkka oli vuoden 2023 lokakuussa 5 534 euroa kuukaudessa. Alojen ja toimiasemien välillä on suuriakin eroja palkoissa.
Diplomi-insinöörin mediaanipalkka nousi 5 597 euroon – Työehtosopimuksen kirjaus tavallisin syy palkankorotukselle
Tekniikan akateemiset TEKin työmarkkinatutkimuksen mukaan selvästi tavallisin syy palkankorotukselle oli työehtosopimuksessa sovittu yleiskorotus.
Työelämä vaatii pian enemmän
Tulevaisuuden työelämä voi olla entistä parempaa, mutta näihin muutoksiin sinun pitää varautua.
Ajan puute on suurin este opiskelulle
Tekniikan akateemiset TEKin työmarkkinatutkimuksen mukaan kolme neljästä vastaajasta kertoo kehittävänsä osaamistaan tavoitteellisesti. Moni haluaisi opiskella nykyistä enemmän.
Sakkaava asuntokauppa heikentää arkkitehtuurin ja rakennusalan työllisyystilannetta
Tekniikan alan yliopistokoulutettujen työllisyystilanne on pysynyt hyvänä, mutta arkkitehtuurin ja rakentamisen koulutusaloilla työttömien määrä on kasvanut vuoden aikana peräti 64 prosenttia.
Tekniikan vastavalmistuneilla riittämättömät taidot kestävään kehitykseen
Tekniikan alan korkeakouluista valmistuneiden kestävän kehityksen kyvykkyydet ovat yllättävän heikot. Erityisen hälyttävä tilanne on tietotekniikan vastavalmistuneiden kohdalla. Ilmiö on huolestuttava, sillä insinöörikunta on ratkaisevassa roolissa vihreässä siirtymässä, ja sen toteuttaminen puolestaan vaatii kestävän kehityksen osaamista.
Tulokset käyvät ilmi TEKin vastavalmistuneiden osaamisen kehittymistä kartoittavasta TEK Graduate Surveysta. Kysely mittaa 30 eri osaamisalueen koettua tärkeyttä ja kehittymistä opinnoissa sekä koettua tärkeyttä työelämässä. Yksi näistä osaamisalueista on kestävä kehitys.
Päätoimisten yrittäjien ansiot nousivat
Tekniikan akateemiset TEKin jäsenistössä päätoimisten yrittäjien vuosiansioiden keskiarvo kasvoi vuodessa liki 10 prosenttia ja oli työmarkkinatutkimuksen mukaan lähes 79 400 euroa. Mediaanitulo pysyi samana kuin 2021.
Päätoimisten yrittäjien laskutettujen päivien keskihinta nousi merkittävästi. Keskihinta oli lähes 1 100 euroa vuonna 2022, kun se vuotta aiemmin oli noin 700 euroa.
Arkkitehtien palkat matavat monesta syystä
Tekkiläisten arkkitehtien ja muiden tutkintojen suorittaneiden välillä vallitsee palkkaero, joka johtuu työtehtävistä, toimialoista ja johtopaikkojen vähäisyydestä.
Yrittäjyyskatsaus 2022
Päätoimisten tekkiläisten yrittäjien tulot kasvoivat, sivutoimisten taas laskivat vuoteen 2021 verrattuna. Tekkiläinen yrittäjyys on tyypillisesti sivutoimista oman osaamisen hyödyntämistä, mielenkiinnon seuraamista tai lisäansioiden hankintaa.
Reaalipalkat laskivat
Tekniikan akateemiset TEKin jäsenten mediaanipalkka oli lokakuussa 2022 3,8 prosenttia suurempi kuin vuotta aiemmin. Samaan aikaan kuluttajahinnat nousivat kuitenkin 8,3 prosenttia.
TEK: Diplomi-insinöörien ostovoima heikkeni – "Ostovoiman säilyttäviin palkankorotuksiin on varaa"
Diplomi-insinöörin mediaanikuukausipalkka nousi viime vuonna 3,7 prosenttia edellisvuodesta 5 420 euroon. Diplomi-insinöörien ostovoima kuitenkin heikkeni, koska samaan aikaan kuluttajahinnat nousivat 8,3 prosenttia. TEKin työmarkkinajohtaja Teemu Hankamäki perää yrityksiltä nyt vastuullisuutta.
Suuri osa teekkareista koulutusalansa töissä kesäisin
Suurimpien tekniikan koulutusalojen opiskelijoista valtaosa työskentelee koulutusalaansa vastaavissa töissä kesäisin. Uskollisimpia alalleen ovat kone- ja energiatekniikkaa opiskelevat, kertoo Tekniikan akateemiset TEKin opiskelijatutkimus. Parhaat kesäpalkat ovat ICT-alaa ja prosessi- ja materiaalitekniikkaa opiskelevilla.
Työttömyystilastot
Syyskuussa 2022 työttöminä tai kokonaan lomautettuna oli 2101 diplomi-insinööriä tai arkkitehtia. Määrä on laskenut vuodessa 15 %. Tekniikan jatkotutkinnon suorittaneita oli työttömänä tai lomautettuna 135. Kokonaan työttömiä diplomi-insinöörejä tai arkkitehteja oli syyskuussa noin 2,8 % vastaavasta työvoimasta.
Yritykselle tehty diplomityö tuo ulkomaalaiselle osaajalle työpaikan
Laadukas työllistyminen on neljä kertaa todennäköisempää kuin muualle tehdyn lopputyön kautta.
Työmarkkinatutkimus: Ulkomaille lähtö kannatti
Ulkomaille töihin lähteneistä Tekniikan alkateemiset TEKin jäsenistä lähes jokainen on tyytyväinen.
Vastavalmistuneiden työttömyys vähentynyt huimasti
Vastavalmistuneiden, työttömänä olevien tekniikan alan yliopistokoulutettuja määrä on laskenut vuodessa 29 prosenttia. Tammikuussa oli kokonaan työttömänä 83 henkilöä.
Yrittäjäjäsenten ansiot nousivat
Päätoimisten yrittäjäjäsenten mediaanivuosiansio oli viime vuonna 60 000 euroa. Edellisenä vuonna summa oli 53 500 euroa. Myös sivutoimiset yrittäjät kasvattivat ansioitaan.
Uudenmaan ja muun Suomen välillä vallitsee sitkeä palkkaero
Tekniikan akateemiset TEKin jäsenten palkat ovat noin kahdeksan prosenttia korkeammat Uudellamaalla kuin muualla Suomessa. Ero ei ole muuttunut miksikään vuosiin.
Työmarkkinatutkimus 2021
Diplomi-insinöörin mediaanipalkka vakituisessa työsuhteessa oli vuoden 2021 lokakuussa 5 225 euroa ja keskipalkka 5 687 euroa. Työmarkkinatutkimus luotaa tekkiläisten työelämää ja palkkoja.
Diplomi-insinöörin tunnelma koheni ja palkka nousi 5 225 euroon
Diplomi-insinöörit pitävät nyt työpaikkansa tilannetta ja omaa tilannettaan lähitulevaisuudessa selvästi parempana kuin vuotta aiemmin.
Kielivaatimukset ja ennakkoluulot hankaloittavat maahanmuuttajien rekrytointia tekniikan alalla
Maahanmuuttajilla on tunnetusti huonompi työmarkkinatilanne kuin suomalaisilla. Monet heidän kohtaamansa haasteet työmarkkinoilla johtuvat rekrytointikäytännöissä ja palkkaamisperusteissa esiintyvästä syrjinnästä ja ennakkoluuloista.
Palkkaero kasvaa matkalla johtoon
Naisten ja miesten mediaanipalkoissa on eroa. Mediaanimies tienaa 7 000 euroa vuodessa enemmän kuin mediaaninainen. Ylimmässä johdossa ero on 15 000 euroa.
Tutustu myös muihin teemoihin liittyviin tutkimuksiimme: