Työntekijät arvostavat mahdollisuutta hybridityöhön, mutta käytännössä siihen ei ole kaikilla samanlaisia mahdollisuuksia. Todennäköisimmin kotoa voivat työskennellä koulutetuimmat ja korkeatuloisimmat työntekijät.
Vastoin yleistä ennakkoluuloa etätyö ei näytä kuitenkaan tekevän paremmin tienaavista työntekijöistä entistäkin parempituloisia ja etuoikeutetumpia, ITPro uutisoi.
Brittiläisten taloustieteilijöiden tuore tutkimus vertasi etätyötä luontaisetuihin, kuten työsuhdeautoon tai ilmaiseen lastenhoitoon.
“Ensisilmäyksellä näyttäisi, että etätyö lisää eriarvoisuutta tarjoamalla etuuden niille, joilla menee jo valmiiksi paremmin”, tutkijat kirjoittavat.
Etätyöskentely johtaa kuitenkin matalampiin palkkoihin, mikä saattaa osittain tai kokonaan kumota etätyön tarjoamat edut. Tutkimuksessa todettiin, että etätyön sallivissa tehtävissä olevien työntekijöiden palkkakehitys oli 2–7 prosenttia alhaisempi kuin toimipisteessä vastaavan työnsä tekevillä.
“Tutkimuksemme eriarvoisuuden erittely osoittaa, että vaikka etätyömahdollisuus hyödyttää ensisijaisesti korkeapalkkaisissa töissä olevia työntekijöitä, näiden ammattien matalampi palkkakehitys kumoaa tämän vaikutuksen täysin”, tutkijat arvioivat.
“Seurauksena on, että siirtyminen etätyöhön ei ole aiheuttanut merkittävää muutosta kokonaiseriarvoisuudessa, vaan pikemminkin huomattavan kasvun keskimääräisissä palkkioissa kautta linjan.”
Tutkijaryhmässä oli mukana taloustieteilijöitä Lontoon, Birminghamin, Sheffieldin, Nottinghamin ja Kentin yliopistoista. Heidän tutkimusartikkelinsa on nimeltään Remote Work and Compensation Inequality.
Yleensä johtajilla ja vanhemmilla työntekijöillä on sallittu suuremmat vapaudet työskennellä etänä. Taloushallinnon ohjelmistotalo Aqillan toimitusjohtaja ja perustaja Hugh Scantlebury kommentoi ITProlle, että yritysten tulisi sallia etätyö yhtäläisesti sekä junioreille että senioreille, jotta työntekijöitä kohdeltaisiin tasapuolisesti.
“Sitten on myös läheisyysvinouman vaara. On luonnollista, että ihmiset, jotka näkevät toisiaan usein kasvokkain, muodostavat läheisiä siteitä, ystävyyssuhteita ja tiiviimpiä työtoveruuksia. Jos tätä ei huomioida, se vaikuttaa väistämättäkin ihmisiin, jotka viettävät suurimman osan viikostaan etätöissä.”