Diplomi-insinöörejä valmistui ennätysmäärä
Onko tekniikan alalla väliä?
TEK Graduate Survey 2023
Opiskelijatutkimus: Tekoäly opinnoissa
Tekniikan alan opiskelijoista lähes kaksi kolmesta käyttää opiskelussaan generatiivisia tekoälytyökaluja: 48 prosenttia käyttää AI-työkaluja toisinaan ja 14 prosenttia usein. Lisäksi reilu kolmannes opiskelijoista kertoo olevansa tietoinen näistä työkaluista. Tekoälyn hyödyntämiseen liittyy kuitenkin paljon epätietoisuutta. Myöskään koulutusta tai ohjeita ei tunnu olevan yliopistoissa saatavilla. Perehdy Opiskelijatutkimuksen tuloksiin tekoälyn hyödyntämisestä tekniikan alan opiskelussa interaktiivisen visualisaation avulla.
Opiskelijatutkimus: Hyvinvointi ja jaksaminen 2023
Oma jaksaminen huolettaa yhä opiskelijoita, vaikka vuoden 2023 tuloksissa näkyy hienoinen käänne parempaan. Opiskelijakyselyyn vastanneista 46 % kertoi olevansa usein tai jatkuvasti huolissaan jaksamisestaan. Sukupuolten väliset erot hyvinvoinnissa ovat edelleen merkittävät. Opiskelijatutkimuksen tulokset valottavat opiskelijoiden kokemusta hyvinvoinnistaan ja jaksamisestaan.
Opiskelijatutkimus: Työssäkäynti 2023
Maisteriopiskelijoista valtaosa pitää lukuvuoden aikaista työtä hyödyllisenä uratavoitteiden kannalta. Palkan lisäksi tärkeää onkin uratavoitteiden edistäminen ja osaamisen kehittäminen. Kandiopiskelijat tekivät maisteriopiskelijoita vähemmän oman alan töitä myös kesällä 2023 ja työskentelyviikkoja kertyi vähemmän. Opiskelijatutkimuksen tulokset valottavat lukuvuoden aikaista työskentelyä ja kesätöitä.
Kestävä kehitys on tärkeämpää naisopiskelijoille
Tekniikan akateemiset TEKin opiskelijajäsenistä naiset pitävät kestävän kehityksen osaamista tärkeämpänä kuin miehet koulutusalasta riippumatta.
Opiskelijoiden huoli omasta jaksamisesta lisääntynyt
Alle 35-vuotiaista diplomi-insinööriksi tai arkkitehdiksi valmistuneista 37 prosenttia on ollut vuonna 2022 opintojensa aikana usein tai jatkuvasti huolissaan jaksamisestaan. Huolestuneiden osuus on kasvanut edellisestä vuodesta huomattavasti, noin neljä prosenttiyksikköä.
TEK Graduate Survey 2022
Vuonna 2022 valmistuneet ovat erittäin tyytyväisiä opintoihinsa ja valitsisivat saman tutkinnon uudestaan. Myös työllisyystilanne on hyvä. Opiskelijoiden huoli omasta jaksamisestaan on kuitenkin edelleen lisääntynyt. Viime vuonna valmistuneista 36 % oli ollut usein tai koko ajan huolissaan jaksamisestaan.
Opiskelijoille lähes kaikki on tärkeämpää
Opiskelijat kokevat täysjäseniä tärkeämmäksi, että TEK nostaisi yhteiskunnalliseen keskusteluun työelämän lainsäädäntöä, työmarkkinaedunvalvontaa, osaamisen kehittämistä työelämässä, ilmastonmuutoksen ehkäisemistä, yhdenvertaisuutta ja inklusiivisuutta sekä yrittäjyyttä.
Suuri osa teekkareista koulutusalansa töissä kesäisin
Suurimpien tekniikan koulutusalojen opiskelijoista valtaosa työskentelee koulutusalaansa vastaavissa töissä kesäisin. Uskollisimpia alalleen ovat kone- ja energiatekniikkaa opiskelevat, kertoo Tekniikan akateemiset TEKin opiskelijatutkimus. Parhaat kesäpalkat ovat ICT-alaa ja prosessi- ja materiaalitekniikkaa opiskelevilla.
Yritykselle tehty diplomityö tuo ulkomaalaiselle osaajalle työpaikan
Laadukas työllistyminen on neljä kertaa todennäköisempää kuin muualle tehdyn lopputyön kautta.
Opiskelijatutkimus: Hyvinvointi ja jaksaminen
Oma jaksaminen huolettaa opiskelijoita. Vuonna 2022 opiskelijakyselyyn vastanneista 48 prosenttia ilmoitti olevansa usein tai jatkuvasti huolissaan jaksamisestaan. Miehet ovat edelleen vähemmän huolissaan kuin naiset ja muunsukupuoliset, mutta ero on hieman kaventunut. Opiskelijatutkimuksen tulokset valottavat opiskelijoiden kokemusta hyvinvoinnistaan ja jaksamisestaan.
Opiskelijatutkimus: Työssäkäynti
Maisteriopiskelijoista 61 % teki opintojen ohella oman alan töitä, kandiopiskelijoista 59 % työskenteli tehtävissä jotka eivät liittyneet heidän opintoalaansa. Oman alan kesätöissä kandiopiskelijoiden mediaanipalkka oli 2 300 €/kk, maisteriopiskelijoiden 2 500 €/kk. Opiskelijatutkimuksen tulokset valottavat lukuvuoden aikaista työskentelyä ja kesätöitä.
Jo joka kolmas tekniikan alan yliopistotutkinto venyy jaksamishuolien vuoksi
– Inhimillisten ongelmien lisäksi on yhteiskunnalle kestämätöntä, jos ajamme tulevaisuuden osaajat loppuun jo opiskeluaikoina, Tekniikan akateemiset TEKin yhteiskuntasuhdejohtaja Juhani Nokela sanoo.
TEK Graduate Survey 2021
Vuonna 2021 valmistuneet ovat erittäin tyytyväisiä opintoihinsa ja valitsisivat saman tutkinnon uudestaan. Myös työllisyystilanne on hyvä. Hyvinvointiin ja jaksamiseen liittyvät haasteet kuitenkin näkyvät myös vastavalmistuneilla. TEKin ja tekniikan alan yliopistojen yhteinen vuosittainen kysely kertoo vastavalmistuneiden työtilanteesta ja kartoittaa heidän ajatuksiaan opinnoista.
”Työmarkkinoille valmistuu loppuunpalaneita ihmisiä”
Tekniikan alan opiskelijoista puolet on huolissaan jaksamisestaan, selviää Tekniikan akateemiset TEKin tuoreesta opiskelijatutkimuksesta. Jaksamishuolia on enemmän kandi- kuin maisteriopiskelijoilla. TEK tarjoaa ensihätään tukichatin.
TEKin opiskelijatutkimus: Vähemmistöön kuuluminen altistaa häirinnälle
Tekniikan alalla vähemmistöihin kuuluvat opiskelijat kohtaavat enemmän häirintää ja epäasiallista kohtelua kuin opiskelijat, jotka eivät kuulu vähemmistöihin. Kokemukset liittyvät esimerkiksi ulkopuolelle jättämiseen, osaamisen vähättelyyn, asiattomiin kommentteihin sekä seksuaaliseen häirintään.
Hanttihommista uran ensiaskeliin
Useat tekniikan alan opiskelijat tekevät töitä opintojen ohella tai kesäisin. Kandivaiheessa työt eivät tyypillisesti vastaa omaa opintoalaa, mutta opintojen edetessä mahdollisuudet oman alan töihin paranevat.
Opiskelijatutkimus: Uratavoitteet
TEKin opiskelijatutkimuksessa on kysytty vuosina 2015, 2019 ja 2021 opiskelijoiden tärkeinä ja todennäköisinä pitämiä uratavoitteita. Tulevaisuus tekniikan alalla näyttää opiskelijoiden mielestä valoisalta: itselle tärkeinä pidettyjen tavoitteiden toteutumista tulevaisuuden työssä pidetään hyvin todennäköisenä. Tämä kertoo muun muassa tekniikan alan koulutuksen yleisistä hyvistä työnäkymistä ja koulutuksen laadusta.
Opiskelijatutkimus 2020: Koronan vaikutus opiskelijoihin
Korona heikensi sosiaalista hyvinvointia, mutta paransi fyysistä hyvinvointia. Tutkimme koronan vaikutusta osana opiskelijatutkimusta.
Vastavalmistuneilla on kahdet työmarkkinat
Suomalaisten ja kansainvälisten opiskelijoiden työtilanteet näyttävät hyvin erilaisilta valmistumisen hetkellä. Erityisesti kontaktien puute hankaloittaa kv-opiskelijoiden työllistymistä.
Opiskelijatutkimus 2018: Toimintakulttuuri killoissa ja ainejärjestöissä
Vuoden 2018 opiskelijatutkimuksessa tarkasteltiin työssäkäynnin lisäksi toimintakulttuuria teekkarikilloissa ja ainejärjestöissä.
Lisätietoa opiskelijatutkimuksesta
Lisätietoa TEK Graduate Surveysta
Tutustu myös muihin teemoihin liittyviin tutkimuksiimme: