Geopoliittisen tilanteen kireys heijastuu myös Suomen tulevaan teollisuuspoliittiseen strategiaan.
Kauppalehden haltuun saamassa teollisuuspoliittisen strategian luonnoksessa kannetaan huolta Itämeren kuljetuksista. Se on ratkaisevan tärkeä Suomen viennin kannalta.
”Itämeren merkitys on Suomen kansainväliselle saavutettavuudelle ja ulkomaankaupalle keskeinen. Jännitteiden kasvusta ja hybridivaikuttamisesta johtuva kauppamerenkulun häiriintyminen Itämerellä voi johtaa kauppa-alusten vakuutusmaksujen merkittävään nousuun, joka toteutuessaan vaikeuttaisi alusten liikennöintiä”, varoitetaan strategiassa, jonka on määrä valmistua vielä marraskuun aikana.
Strategiassa korostetaan, että noin 96 prosenttia Suomen tavaraviennin ja -tuonnin tonneista kuljetetaan meriteitse. Tilastoinnissa on toki huomioitava, että laivoilla kuljetetut kuorma-autotkin ja niiden rahtitavarat lasketaan merikuljetuksiksi.
Venäjän hyökkäyssodan aiheuttama uhka Itämeren kuljetuksiin pakottaa strategian mukaan kehittämään vaihtoehtoisia pohjoisia reittejä. Sillä tarkoitettaneen esimerkiksi Tornio-Haaparannasta Kiirunan kautta Narvikiin kulkevan ratayhteyden parantamista. Se turvaisi osaltaan rahtikuljetuksia länteen, jos Itämeri sulkeutuisi.
Kustannuspaineita tuovat strategian mukaan kansainvälisten jännitteiden lisäksi myös kiristyvät ympäristövaateet.
”Lyhyellä aikavälillä yritysten kustannuskilpailukyvyn arvioidaan heikkenevän kestävämmän logistiikan vaatimien investointien takia, mutta pidemmällä aikavälillä ne voivat myös tuoda kilpailuetua ja kääntää kustannuskilpailukykyasetelmaa”, strategiassa arvioidaan.
Verohyvitykselle jatkoa?
Strategiassa käydään läpi Suomen teollisuuden toimintaympäristön vahvuuksia ja heikkouksia muun muassa logistiikan, rahoituksen ja yritysten valtiontukien sekä tutkimuksen näkökulmasta.
Raportissa kehotetaan jo ennakoimaan sitä, että EU:n väliaikaiseksi ajateltu, yritysten valtiontuet salliva linjaus TCTF (Temporary Crisis and Transition Framework) jatkuu vuoden 2025 jälkeenkin.
Petteri Orpon (kok) hallitus päätti budjettiriihessä, että ensi vuoden alusta alkaen yli 50 miljoonan euron vähähiilisyyttä tukevat investoinnit voivat päästä verohyvityksen piiriin. Tukea saisi ensi vuoden aikana käynnistyvistä hankkeista.
Tukimalli on juurikin EU:n mallin mukainen. Voi siis hyvin olla, että tukea jatketaan Suomessa myös vuoden 2025 jälkeen, jos EU päättää sallia TCTF:n jatkumisen. Näin strategiassa ainakin suositellaan.
”Selvitetään vaihtoehtoisia kannustimia korkean jalostusarvon investoinneille ja varmistetaan, että EU:n väliaikaisen kriisipuitteen (TCTF) mahdollinen jatko vuoden 2025 jälkeen palvelee myös Suomen tavoitteita valtiontukien tehokkaasta hyödyntämisestä”, strategiassa todetaan.
TEM nostetaan valitsijan paikalle
Yksi teollisuuden ja talouden kasvun tulevaisuuden avaintekijä on se, kohdentuvatko lisärahoitusta saavat tutkimus- ja tuotekehitysmenot oikein.
Strategiassa esitetään, että työ- ja elinkeinoministeriö (TEM) ”tuottaa näkemyksen” niistä alueista, joissa on parhaat kasvumahdollisuudet. Tällä tavoin halutaan varmistaa myös yritysten kiinnostus rahoittaa tutkimustoimintaa.
”Valtion T&K-toimintaan osoittamaa lisärahoitusta suunnataan merkittävässä määrin yritysvetoisen yhteistutkimuksen lisäämiseen”, strategia linjaa.
Raportissa kartoitetaan kasvualoja, joissa Suomella on lähtökohtaisesti hyvät mahdollisuudet menestyä. Arviossa on hyödynnetty useiden toimijoiden kuten VTT:n, Suomen Teollisuussijoituksen, Teknologian tutkimuskeskuksen ja Geologian tutkimuskeskuksen tekemiä arvioita.
Neljä teknologiaa
Strategia nostaa esiin neljä globaalisti merkittävää teknologian aluetta, joissa Suomella on menestymisen mahdollisuuksia.
Ne ovat puolijohdetoimiala, kvanttiteknologia, radioverkko- tai konnektiviteettiteknologia ja tekoälyn soveltaminen. Näiden teknologioiden sateenvarjon alle kytkeytyvät esimerkiksi puolustusalan kasvava kysyntä tai tietoverkkojen mahdollistama älykäs liikenne.
Raportin mukaan Suomella on mahdollisuuksia myös biopohjaisissa ratkaisuissa ja puhtaan energian alueella.
”Tarvitaan systemaattisempaa panostamista kansallisiin vahvuuksiin strategisten valintojen ja pitkäjänteisen yhteistyön kautta”, strategiassa edellytetään.