It-konsulttiyhtiö Vincit halusi viime vuonna neuvotella työntekijöilleen yrityskohtaisen työehtosopimuksen. Aiemmin yritys oli noudattanut tietotekniikan palvelualan normaalisitovaa työehtosopimusta ja ollut jäsenenä työnantajaliitto Teknologiateollisuuden työnantajat ry:ssä.
Työehtosopimusneuvottelut kariutuivat kuitenkin, koska Vincit ja työntekijöitä edustavat ammattiliitot eivät päässeet sopuun palkkaratkaisusta. Ammattiliitot eivät hyväksyneet Vincitin esittämää mallia, jossa palkankorotukset sidottaisiin yrityksen taloudelliseen menestykseen ilman kaikille työntekijöille joka tapauksessa tulevia perinteisiä yleiskorotuksia.
Tämän seurauksena Vincit päätti jättäytyä kokonaan työehtosopimusten ulkopuolelle. Yritys kävi henkilöstönsä kanssa keskusteluja uusista työehdoista ja laati niiden pohjalta omat ehdot, jotka se otti käyttöön tammikuussa. Vincit on julkistanut työehtonsa verkkosivuillaan.
Vincitin mukaan sen tarjoamat työehdot ovat työntekijöille paremmat kuin tietotekniikan palvelualan työehtosopimus, jonka ovat solmineet työntekijäpuolelta Tietoala ry ja Ylemmät toimihenkilöt YTN. Aiemman it-palvelualan normaalisitovan työehtosopimuksen voimassaolo päättyi marraskuussa, ja neuvottelut uudesta sopimuksesta jatkuvat edelleen.
”Tämä on parempi kokonaisuus paitsi työntekijälle, myös yrityksellemme, sillä palkkaratkaisu joustaa yhtiön taloudellisen tilanteen mukaan säilyttäen yhtiön kilpailukyvyn markkinassa. Kilpailijoistamme suurimmalla osalla on jo joustava palkkaratkaisu yrityskohtaisen työehtosopimuksen yhteyteen neuvoteltuna”, Vincitin henkilöstöjohtaja Mari Kuha sanoo tiedotteessa.
Yhtiön julkistamat työehdot sisältävät useita erityispiirteitä. Työntekijöillä on muun muassa mahdollisuus palkalliseen vapaaseen ikääntyvien vanhempien auttamiseksi. Lisäksi gynekologisiin ja urologisiin tutkimuksiin sekä lapsettomuushoitoihin ja sukupuolenkorjaushoitoihin liittyvät lääkärikäynnit lasketaan työajaksi.
Sekä äitiys- että vanhempainvapaan kesto on myös kuusi päivää pidempi kuin tietotekniikan palvelualan työehtosopimuksessa.
Yleiskorotukset puuttuvat
Tietoala ry:n puheenjohtaja Jyrki Kopperi kertoo, että liitto ei voinut hyväksyä Vincitin yrityskohtaiseen työehtosopimukseensa esittämää palkkaratkaisua, koska siitä puuttuivat kaikille työntekijöille kuuluvat yleiskorotukset.
”Palkankorotusten määrä oli liikaa työnantajan päätettävissä, ja ne oli sidottu yrityksen taloudelliseen tulokseen”, Kopperi sanoo.
Hänen mukaansa Vincitin tammikuussa käyttöön ottamat työehdot eivät ole juridisesti sitova sopimus, koska niitä ei ole solmittu ammattiliiton ja työnantajan välillä. Tämä tarkoittaa, etteivät ne sido yhtiötä työnantajana eikä sen työntekijöitä samalla tavalla kuin virallinen työehtosopimus.
”Vincitin työehdot ovat käytännössä työnantajan yksipuolisesti määrittelemä toimisääntö. Niillä ei ole toista sopijaosapuolta”, Kopperi toteaa
Kopperin mukaan Vincitin julkistamien työehtojen ja ammattiliittojen kanssa solmitun yrityskohtaisen työehtosopimuksen keskeinen ero liittyy juuri niiden sitovuuteen. Vaikka Vincit on ilmoittanut työehtojen olevan voimassa määräaikaisesti vuoden 2026 loppuun asti, mikään ei hänen mukaansa estä yhtiötä muuttamasta ehtojaan yksipuolisesti.
”Vincit voi halutessaan vaikka huomenna tai ensi viikolla päättää, ettei se enää noudata nykyisiä työehtoja ja laatii uudet tilalle”, Kopperi sanoo.
Koska kyseessä ei ole työehtosopimus, siitä jää puuttumaan hänen mukaansa myös yksi oleellisimmista työehtosopimuksen elementeistä eli työrauhavelvoite.
”Jos työntekijät eivät ole tyytyväisiä esimerkiksi palkankorotuksiin tai joihinkin muihin työehtoihin, voivat he järjestää niin halutessaan milloin vain työtaistelutoimenpiteitä, esimerkiksi ulosmarssin tai jopa lakon.”
Myöskään Vincitin aiempaan työehtosopimukseen liittyvä luottamusmiessopimus ei ole enää voimassa. Tämän vuoksi yhtiössä ei enää ole luottamusmiehiä, vaan työntekijät valitsevat työehtojen mukaisesti keskuudestaan luottamusvaltuutetut, jotka edustavat henkilöstöä.
Vincit on Helsingin pörssin First North -markkinapaikalle listattu yritys ja tunnettu toimija it-alalla. Se on saanut useita tunnustuksia Suomen parhaana työpaikkana Great Place to Work -listauksessa.
”On poikkeuksellista, että näin suuri ja arvostettu yritys jättäytyy täysin työehtosopimusjärjestelmän ulkopuolelle”, Kopperi huomauttaa.
Yksilötakuu varmistaa vähimmäiskorotuksen
Vincitin henkilöstöjohtajan Mari Kuhan mukaan yhtiöllä ei ole käytössä yleiskorotuksia, mutta sen palkkaratkaisu sisältää "yksilötakuun", joka varmistaa jokaiselle työntekijälle tietyn vähimmäiskorotuksen.
Käytännössä tämä tarkoittaa, että jokaisen työntekijän palkka nousee vähintään tietyn verran kahden vuoden aikana. Palkankorotuksen suuruus määräytyy Vincitin kannattavuuden perusteella, jota mitataan käyttökateprosentilla (EBITDA-%).
Ensimmäinen tarkastelupiste on vuoden 2025 lopussa, jolloin varmistetaan, että kaikkien työntekijöiden palkka on noussut vähintään 1,5 prosenttia tai 60 euroa. Parhaassa tapauksessa korotus voi olla 3,0 prosenttia tai 120 euroa kahden vuoden tarkastelujaksolla.
”Meille oli tärkeää luoda joustava palkkaratkaisu, joka on kilpailukykyinen niiden ratkaisujen kanssa, joita kilpailijoillamme on osana omia työehtosopimuksiaan”, Kuha sanoo.
Vaikka Vincitin käyttöön ottamat työehdot ovat työnantajan määrittämiä, ne pohjautuvat hänen mukaansa samoihin asiakirjoihin, jotka laadittiin yhtiön neuvotellessa yrityskohtaisesta työehtosopimuksesta henkilöstönsä kanssa viime vuonna.
”Olemme viestineet henkilöstöllemme, että emme ole heikentämässä työehtoja”, Kuha korostaa.
Yhtiössä ei ole enää luottamusmiehiä, mutta Vincit lupaa tarjota tukea uusille luottamusvaltuutetuille, jotka henkilöstö on parhaillaan valitsemassa uusissa vaaleissa.
”Tulemme pitämään huolen, että luottamusvaltuutetuilla on mahdollisuus esimerkiksi ulkopuoliseen työsuhdejuridiseen tukeen jatkossakin”, Kuha sanoo.